Spania a decis: AstraZeneca, doar persoanelor cu vârste de peste 60 de ani

8 aprilie 2021
image
foto: Shutterstock.com

Ministerul spaniol al S─ân─ât─â┼úii ┼či autorit─â┼úile regionale au c─âzut de acord miercuri sear─â ca vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea Oxford ┼či compania AstraZeneca s─â fie administrat doar persoanelor cu v├órste mai mari de 60 de ani, potrivit News.ro.

Potrivit unei surse prezente miercuri la Consiliul Interteritorial pentru S─ân─âtate, decizia a fost luat─â cu sprijinul tuturor comunit─â┼úilor, cu excep┼úia Madrid, care a votat ├«mpotriv─â, iar ┼óara Bascilor ┼či Ceuta s-au ab┼úinut, anun╚Ť─â RTVE, citat─â de News.ro. Acordul face referire la persoanele cu v├órste cuprinse ├«ntre 60 ┼či 65 de ani, iar administrarea vaccinului AstraZeneca celor de peste 65 de ani va fi analizat─â joi, ├«n Comisia pentru S─ân─âtate Public─â.

Ce variante pentru rapel au cei care au f─âcut deja prima doz─â

ÔÇ×├Äncep├ónd de joi vom continua administrarea acestui vaccin, ├«ns─â persoanelor cu v├órste de peste 60 de aniÔÇŁ, a confirmat, ulterior ├«nt├ólnirii, ministrul S─ân─ât─â┼úii, Carolina Darias. Persoanele cu v├órste mai mici de 60 de ani care au primit prima doz─â de AstraZeneca vor a┼čtepta decizia Comisiei. ├Än cazul lor, exist─â trei posibilit─â┼úi ┼či va fi aleas─â una ├«n acord cu dovezile ┼čtiin┼úifice: s─â primeasc─â ┼či a doua doz─â de AstraZeneca, s─â primeasc─â o a doua doz─â dintr-un alt vaccin sau s─â nu mai primeasc─â nicio doz─â, av├ónd ├«n vedere c─â gradul de imunitate ob┼úinut dup─â prima doz─â este destul de ridicat (70%).

├Än Spania au fost ├«nregistrate 12 cazuri de tromboz─â, ├«n urma administr─ârii acestui vaccin, majoritatea la femei cu v├órste sub 55 de ani. ÔÇ×A┼čtept─âm s─â vedem dac─â dovezile ┼čtiin┼úifice sus┼úin administrarea unei a doua doze cu alt vaccin, a┼ča cum este analizat ├«n Regatul Unit, sau dac─â s─â l─âs─âm o singur─â doz─â av├ónd ├«n vedere c─â fi┼ča ehnic─â arat─â o eficien┼ú─â de 70%. ├Än orice caz, vom a┼čtepta ce va fi decis la nivel europeanÔÇŁ, a mai spus Darias.

OMS: O leg─âtur─â ├«ntre vaccinul AstraZeneca ┼či tromboze este ÔÇ×plauzibil─â, ├«ns─â nu confirmat─âÔÇŁ

Agen┼úia European─â a Medicamentului a confirmat, miercuri dup─â-amiaz─â, c─â exist─â o ÔÇ×leg─âtur─â posibil─âÔÇŁ ├«ntre vaccinul Oxford-AstraZeneca ┼či cazurile ÔÇ×foarte rareÔÇŁ de tromboz─â, dar a subliniat c─â balan┼úa ├«ntre riscuri ┼či beneficii r─âm├óne ÔÇ×pozitiv─âÔÇŁ. Pe de alt─â parte, Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii a precizat c─â o leg─âtur─â ├«ntre acest vaccin anti-Covid ┼či apari┼úia unei forme rare de cheaguri de s├ónge este ÔÇ×plauzibil─â, dar nu confirmat─âÔÇŁ. Italia ┼či Germania se num─âr─â ├«ntre ┼ú─ârile care au decis de asemenea s─â nu mai administreze acest ser persoanelor mai tinere de 60 de ani. Comisia European─â a cerut miercuri statelor membre UE s─â caute s─â aib─â o pozi┼úie ÔÇ×c├ót mai coordonat─â posibilÔÇŁ legat de vaccinul AstraZeneca. Mini┼čtrii S─ân─ât─â┼úii din Blocul comunitar s-au reunit miercuri ┼či au solicitat mai multe studii privitoare la impactul acestui ser.

Citește și:

Gheorghi╚Ť─â: Rapelul cu AstraZeneca, anulat dac─â apar tromboze dup─â prima doz─â. Ce spune despre rapelul cu alt ser

Vaccinul AstraZeneca a fost redenumit. Acum este Vaxzevria

florin calinescu png
M─âd─âlina Ghenea, ca o div─â autentic─â jpg
BeFunky collage (16) jpg
BeFunky collage (17) jpg
laurentiu reghecampf corina caciuc png
anamaria prodan png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calea victoriei zone de promenada jpeg
incarcare iphone jpeg
shurubel
image png
aplicatii de programare jpg
nicolae ciuca 7540888 mediafax foto alexandru dobre jpeg