Strigătul de disperare al unor marinari români din Turcia: „Ne facem nevoile în pungi. Nu mai avem mâncare“

Un echipaj de marinari români se află într-o situație dramatică. Oamenii sunt blocați în apele teritoriale ale Turciei de mai bine de trei luni. Aceștia se plâng că nu au fost plătiți și au rămas fără alimente și combustibil. Spun că au ajuns în situația de a-și face nevoile în pungi din cauza absenței facilităților de igienă, scrie adevărul.ro

Situație disperată la bordul navei cu militari Foto: DEFENSEEXPRESS/X
Situație disperată la bordul navei cu militari Foto: DEFENSEEXPRESS/X

Ce reclamă marinarii 

Într-un mesaj disperat, marinarii au expus nedreptatea printr-o pânză pe care au scris „Help”. Aceștia susțin că promisiunile de plată venite de la conducerea companiei Grup Servicii Petroliere, proprietara navei, nu s-au concretizat, iar apelurile lor la diverse instituții, inclusiv la Ambasada României, nu au dus la rezultatele așteptate.

Condițiile abordării sunt extrem de precare; marinarii povestesc că mâncarea s-a alterat, iar singura opțiune disponibilă au fost sandvișurile improvizate din resturi. De asemenea, ei menționează că discuțiile cu superiorii nu au dus la soluționarea rapidă a problemelor cu care se confruntă.

Protest de grevă al foamei 

Din echipaj fac parte zece români și trei filipinezi, iar situația lor evocă alte probleme anterioare cu care s-au confruntat marinarii companiei, inclusiv un protest de grevă a foamei petrecut în Grecia în 2023 din cauza întârzierilor salariale. Aceștia trăiesc acum o adevărată poveste de supliciu pe mare, în așteptarea unor soluții urgente pentru întoarcerea lor acasă.

Oamenii sunt disperați și spun că sunt nevoiți să-și facă nevoile în pungi și în sticle, nu se pot spăla ca oamenii și sunt obligați să îndure temperaturi ridicate fără a putea folosi instalația de climatizare.

 „Ne facem nevoile în pungă, fără climatizare, fără apă"

„Au depășit orice limită. Suntem aruncați în ancoră de trei luni, în Turcia. Pe lângă neplata salariilor de luni bune, unii suntem neplătiți de 3 – 4 – 6  luni, nu ne-au mai trimis nici motorină. De când nu mai avem motorină, am rămas și fără WC-uri, ne facem nevoile în pungă, fără climatizare, fără apă, ne-am spălat cu apă plată, mâncarea s-a alterat și am aruncat-o. Am mâncat sandwich-uri, pentru că altceva nu aveam. Ne-au îmbolnăvit și ne-au distrus psihic“, ne-au declarat unii membri ai echipajului.

„Promisiunile sunt, de două luni încoace, că se va rezolva. Domnul Comănescu ne-a sunat personal, că ne vom primi salariile, dar tot degeaba. Faptul că ne-au lăsat fără motorină ne-a terminat de tot. S-a apelat inclusiv numărul de urgență 112, s-a luat legătura cu Ambasada României, Președinția României și alte instituții, dar nimeni nu a făcut nimic pentru noi, ca să ne ajute. Efectiv, nimeni nu ne ajută. De bani mai știam că se întârzie, dar să ne lase fără motorină, ca pe niște animale… Repet: noi suntem aruncați în ancoră fără motorină, nu suntem la cheu. Azi deja ne-am dat demisia“, au mai spus oamenii.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
2014 Nysa, stare miasto 03 JPG
gunoi freepik jpg
oase jpg
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net