Tablou de Monet furat de naziști în 1940, recuperat în 2024! Cum a fost posibil

Poveste ca-n filme! Un tablou pictat de Claude Monet și alte șapte opere de artă ale soților Adalbert Bela Parlagi şi Hilda Parlagi, un cuplu de colecţionari evrei din Viena, au fost furate de naziști în 1940. Familia a fost obligată să părăsească locuința, după ce Austria a fost anexată de Germania, condusă la acea vreme de dictatorul Adolf Hitler.

„Bord de Mer” , tablou pictat de Claude Monet in 1865
„Bord de Mer” a fost pictat în 1865 (Foto: FBI)

Soții Parlagi au căutat tabloul toată viața lor

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Bela Parlagi și-a căutat în zadar operele de artă furate. A murit în 1981, fără să își vadă din nou tablourile pierdute. Fiul lui a continuat căutările, însă nu le-a găsit nici până la moartea sa, în 2012. Iată că miercuri, la 84 de ani de când a avut loc jaful, nepoatele soților Parlagi, Helen Lowe și Francoise Parlagi, au reintrat în posesia tabloului de Monet, după ce FBI a colaborat cu un ONG pentru recuperarea acestuia, relatează CNN.

Restituirea sa reprezintă un act de dreptate. Are o valoare sentimentală uriaşă pentru această familie”, a declarat Anne Webber, copreşedintă a Comisiei pentru Artă Jefuită în Europa, ONG-ul din Marea Britanie care i-a ajutat din 2014 pe moştenitorii soţilor Parlagi să caute lucrările dispărute. Tabloul în cauză se numește „Bord de Mer” și are dimensiunile 18 x 28 centimetri.

Opera de artă a fost realizată în 1865 și prezintă un peisaj al țărmului provinciei franceze Normandia, în culori pastelate. Soții Parlagi au dus tabloul şi alte bunuri personale în depozitul unei companii de transport maritim în 1938. Naziştii le-au confiscat toate proprietăţile în 1940, iar tabloul pictat de Monet a fost vândut la o licitaţie ce a avut loc în 1941.

Noii proprietari ai tabloului pictat de Monet nu știau istoria sa

În 2021, FBI s-a implicat în acest caz, după ce ONG-ul britanic a descoperit că un dealer de artă din New Orleans a achiziționat tabloul de Monet în anu 2017. Acesta l-a vândut unui colecționar în 2019. Agenții FBI au recuperat tabloul, după ce acesta a fost scos la vânzare de către o galerie de artă din Houston. Anchetatorii federali au explicat că noii proprietari ai operei de artă, Brdiget Vita și regretatul ei soț, Kevin Schlamp, nu au știut istoria acestui tablou. După ce au aflat că a fost furat de naziști de la un cuplu de evrei, ei l-au predat autorităților din proprie inițiativă.

Deşi acest tablou de Monet este fără îndoială valoros, adevărata sa valoare stă în ceea ce reprezintă el pentru familia Parlagi”, a explicat James Dennehy, director asistent al diviziei FBI din New York.

În primăvara acestui an, familia Parlagi a recuperat o altă operă de artă după ce Guvernul Austriei a retrocedat un portret al compozitorului german Richard Wagner, realizat de Franz von Lenbach.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alina Maria a României și Nicolae foto personale 4 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
6 front muzeul golesti jpg
Fosta școală de ucenici a Uzinelor de fier, Hunedoara  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (23) jpg
Tecuri Foto comuna baru Facebook (2) jpg
pilot turkish airlines mort png
accident criminalist politia nu treceti   foto alina mitran1 (6) jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
iepure iluzie jpg
Banca Transilvania in zece noutati in 2023 Cover Article jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net