Țara vecină României care oferă permise de conducere gratuite. Care este motivul

Începând cu data de 1 martie, Ungaria va lansa un program amplu prin care va oferi peste 1.000 de permise de conducere gratuite cetățenilor săi, în cadrul unei inițiative destinate formării șoferilor.

Ungaria dă permise de conducere gratuite / foto: Pixabay
Ungaria dă permise de conducere gratuite / foto: Pixabay

Scopul acestui program este de a aborda deficitul de șoferi din sectorul transporturilor și al transportului de persoane, conform informațiilor prezentate de Hirado.hu.

Programul, care beneficiază de o finanțare internă de 1,7 miliarde de forinți (aproximativ 4,32 milioane de euro), își propune să ofere la peste 1.000 de persoane șansa de a obține un permis de conducere, contribuind astfel semnificativ la creșterea ratei de ocupare a forței de muncă și la consolidarea competitivității sectorului transportului rutier de mărfuri și de pasageri.

Cum motivează autoritățile ungare această decizie

Sándor Czomba, secretar de stat pentru politica de ocupare a forței de muncă în cadrul Ministerului Economiei Naționale din Ungaria, a anunțat într-un comunicat că, după succesul cursurilor de pregătire a șoferilor finanțate de stat în ultimii ani, OFA Nonprofit Kft. (Societatea Națională de Utilitate Publică pentru Ocuparea Forței de Muncă Fără Profit) va implementa un nou program începând cu data de 1 martie 2024.

Acest program va oferi participanților șansa de a obține permisele de conducere pentru categoriile C, C+E și D, precum și cardul care atestă competențele necesare pentru a conduce în mod profesionist.

Pentru a participa la acest program, în afară de cetățenia maghiară, se impun anumite condiții: participanții trebuie să dețină un permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puțin 2 ani, să fie declarați medical apși, și, în funcție de tipul de pregătire, să dețină certificat de competență profesională categoria a II-a sau a III-a.

Permisele gratuite nu sunt condiționate de job

Formarea este deschisă atât persoanelor inactive pe piața forței de muncă care sunt în căutarea unui loc de muncă, cât și celor care deja au un loc de muncă.

Programul facilitează și procesul de angajare prin intermediul încheierii de acorduri de cooperare cu angajatorii parteneri, garantând astfel angajarea participanților admiși la examen pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. În plus, specialiștii de la OFA vor oferi suport și îndrumare participanților pe parcursul perioadei de formare și a căutării unui loc de muncă.

Participanții la program vor contribui cu o sumă proprie de maximum 30%, care va fi rambursată integral de către operator după 12 luni de la finalizarea cu succes a formării și a angajării într-un loc de muncă corespunzător permisului obținut. Așadar, participanții vor beneficia de calificare gratuită în domeniul conducătorilor auto.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
Regele Frederik si Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (1) jpg
enescu jpg
image png
eyes 1850812 1280 jpg
pensii png
shutterstock 2232363859 jpg
copil telefon jpg
bani pensii pilonul 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net