Telefoanele, tabletele și ceasurile inteligente, interzise în școli! Unde se aplică măsura

Ultima actualizare:

Telefoanele, tabletele sau ceasurile inteligente vor fi interzise în școlile din Olanda. Autoritățile de acolo au luat această decizie deoarece din cauza acestora, elevii se concentrează mai puțin la ore și au performanțe școlare mai scăzute. Nu este singura țară care a recurs la această regulă. Modelul se aplică și în Grecia și în Italia, iar din ianuarie 2025 elevii din Franța vor fi nevoiți să își lase telefoanele în dulapuri atunci când intră în sala de clasă. În țara noastră, elevii nu mai au voie din 2016 să folosească telefoanele, dacă nu le-o cere profesorul. Însă interdicția nu e respectată.

Elevii nu mai au voie cu tabletele în clasă Foto: Pixabay.com
Elevii nu mai au voie cu tabletele în clasă Foto: Pixabay.com

"Telefoanele mobile în clasă sunt dăunătoare"

Guvernul olandez le-a numit o „distragere a atenției” care reduce performanța academică și interacțiunea socială. Astfel, a intrat în vigoare o nouă interdicție privind dispozitivele inteligente. Având în vedere că tehnologia este interzisă în școlile secundare din ianuarie, aceasta înseamnă că există acum o interdicție generală în întreaga țară.

„Există tot mai multe dovezi că telefoanele mobile în clasă sunt dăunătoare. Elevii se concentrează mai puțin și performanțele lor au de suferit. Trebuie să protejăm elevii de acest lucru”, a declarat Guvernul olandez.

Alte țări care au luat această hotărâre 

Olanda nu este singura țară care a ajuns la această hotărâre. Grecia și Italia au luat-o înainte, interzicând deja utilizarea telefoanelor mobile în școli. De asemenea, și Germania a luat în considerare o măsură asemănătoare.

Și în Franta, începând cu ianuarie 2025, elevii de școală primară și gimnazială vor trebui să-și lase smartphone-urile in dulapuri atunci când intră în sălile de cursuri, conform măsurii impuse de Ministerul Educației. Interzicerea telefoanelor mobile în școli va fi implementată în aproape 200 de școli de la începutul anului scolar 2024/2025.

În școlile românești, elevii nu au voie cu telefoane

În țara noastră, elevii nu mai au voie din 2016 să folosească telefoanele, dacă nu le-o cere profesorul. Însă interdicția nu e respectată. În noua lege a Educației, din 2023, scrie clar că elevilor din clasele primare, gimnaziu și liceu le este în continuare interzisă folosirea telefonului mobil în timpul orelor. Interdicția este valabilă și pentru învățământul preșcolar, adică la grădiniță, potrivit legii.

Legea prevede că profesorii pot “prelua” telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice. Acestea pot fi predate, după caz, părinților /tutorilor legali ai beneficiarilor primari minori sau elevilor, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Nu se specifică însă concret, în ce situații profesorul poate preda telefonul elevului și când îl poate preda părintelui, la sfârșitul orei sau zilei, de exemplu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net