Tot mai multe cazuri de cancer în rândul tinerilor. Care sunt cauzele răspândirii bolii

Incidența cancerului la tineri a înregistrat o creștere semnificativă, la nivel mondial, atrag atenția medicii. Această tendință a fost constatată în special în cazul cancerelor gastrointestinale. Specialiștii spun că schimbările care afectează modul în care trăim, adică mai puțină activitate fizică și mai multe alimente ultra-procesate sunt cauzele apariției bolii. 

Tot mai multe cazuri de cancer Foto: Pexels
Tot mai multe cazuri de cancer Foto: Pexels

Cauzele creșterii cazurilor de cancer 

Medicii sunt într-o cursă contracronometru să descopere cauzele acestui fenomen alarmant și cum să îi identifice pe tinerii care prezintă un risc crescut de cancer. Ei suspectează că schimbările care afectează modul în care trăim, mai puțină activitate fizică, mai multe alimente ultra-procesate, noi toxine, au crescut riscul de îmbolnăvire pentru generațiile mai tinere, scrie Observatornews.ro.

Pacienții devin tot mai tineri", spune doctorul Andrea Cercek, care coordonează un program pentru pacienții cu cancer gastrointestinal debutant la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York. „Probabil că există o schimbare de mediu, fie în alimentația noastră, fie în medicamentele noastre, fie în ceva ce încă nu am identificat".

Tot mai mulți tineri cu risc de cancer 

Rata de deces din cauza cancerului în Statele Unite a scăzut cu o treime din 1991, datorită numărului în scădere al fumătorilor și a îmbunătățirilor privind tratamentul. Screening-ul pentru depistarea mai devreme a cancerelor, inclusiv a cancerului de sân, a contribuit, de asemenea, la această scădere.

Cu toate că această boală afectează, în continuare, mai des persoanele în vârstă decât pe cele tinere, creșterea cancerelor debutante este o realitate tot mai dură. Unul din cinci pacienți noi cu cancer colorectal în 2019 avea sub 55 de ani, aproape dublu față de 1995. Acești pacienți mai tineri sunt adesea diagnosticați în stadii avansate. Rata de deces din cauza cancerului colorectal în rândul pacienților cu vârsta peste 65 de ani scade, dar pentru cei sub 50 de ani, crește.

Cei născuți în 1990 prezintă un risc dublu pentru cancerul de colon

Vedem tot mai mulți tineri care nu se încadrează în tiparul clasic, conform căruia cancerul este o boală a îmbătrânirii", a declarat dr. Monique Gary, director medical al programului de cancer la Grand View Health din Pennsylvania. În speranța de a identifica cazurile mai devreme, grupurile medicale au redus la 40 de ani vârsta recomandată pentru începerea screening-ului pentru cancerul de sân și la 45 de ani pentru cancerul colorectal. Unii oameni care sunt diagnosticați într-un stadiu avansat sunt încă prea tineri pentru ca astfel de screening-uri să fie recomandate.

 Un studiu a constatat că persoanele născute în anii 1990 prezintă un risc dublu pentru cancerul de colon debutant și de patru ori mai mare pentru cancerul rectal, în comparație cu persoanele născute în jurul anului 1950. „Trebuie să descoperim de ce", a spus Ahmedin Jemal, autor al studiului și vicepreședinte senior la American Cancer Society. „Altfel, progresul pe care l-am realizat în ultimii 50 de ani s-ar putea opri sau inversa."

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net