Un fermier a readus la viață un aliment menționat în Biblie, cunoscut sub numele de „aurul alb” al Siciliei. Vinde un kilogram cu 200 de euro
Un superaliment pomenit de 17 ori în Biblie a fost „reînviat” de un agricultor din Sicilia. Mana, o rășină albă plină de minerale, a fost recoltată în zona mediteraneană de peste un mileniu, însă urbanizarea și industrializarea au dus la dispariția aproape completă a acestei îndeletniciri în ultimele opt decenii.

Un fermier din zona Mediteranei a readus la viață un ingredient cu origini biblice. În munții Madonie din Sicilia, comoara lui Giulio Gelardi însumează un întreg câmp de frasini, potrivit publicației BBC. Aici, se găsește faimoasa hrană biblică, numită „mană” sau „aurul alb” al Siciliei.
Mana este, de fapt, o rășină care se găsește pe scoarța copacilor. Aceasta e bogată în minerale și, de secole, este folosită ca îndulcitor natural sau ca remediu medicinal în industria farmaceutică.
Cu mai bine de opt decenii în urmă, recoltarea manei era o tradiție veritabilă în zona Mediterană. Din păcate, din cauza proceselor de urbanizare și industrializare, această tradiție a început să dispară. Nu definitiv, fiindcă datorită lui Giulio Gelardi, mana a fost readusă la viață. Gelardi a început să reînvie tradiția în declin în anul 1985, când s-a întors în orașul natal Pollina, după 15 ani petrecuți în altă parte.
Culegerea manei cere o îndemânare aparte, bazată pe observare și simț, afirmă Gelardi. Frasinii produc sevă tot timpul anului, dar numai în zilele cele mai toride se obține destulă mană pentru a putea fi adunată.
Ce proprietăți are mana
„Să știi când a sosit momentul potrivit e o abilitate unică, bazată pe observație și intuiție. Trebuie să asculți fiecare plantă. Recoltarea manei nu e ceva ce poți învăța dintr-o carte. Dacă nu transmitem aceste cunoștințe mai departe, vom pierde o tradiție agricolă veche de secole”, a spus Giulio Gelardi.
Bărbatul a început să ofere broșuri despre mană turiștilor și a organizat demonstrații practice de recoltare. Mana, un îndulcitor natural, conține manitol și minerale precum potasiu, magneziu și calciu. Profesoara Vivienne Spadaro de la Universitatea din Palermo susține că mana poate fi folosită ca supliment alimentar și în diverse medicamente.
„Mana a fost folosită pentru constipație, tuse, dureri în gât și răni ale pielii datorită proprietăților sale calmante și descongestionante”, a afirmat profesoara.
Seva frasinilor are mai multe proprietăți benefice, fiind folosită în medicina tradițională și fitoterapie. Aceasta are rol detoxifiant, ajutând la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, stimulează diureza și funcția rinichilor și contribuie la reglarea tranzitului intestinal.
Seva frasinilor este tonică și relaxantă, ceea ce înseamnă că poate ajuta la combatea stărilor de oboseală și susține sistemul imunitar. Nu în ultimul rând, această sevă este diuretică și ajută la eliminarea excesului de apă din organism.