Un român a deschis la Tokyo un restaurant cu mâncare tradițională românească: „Când ești nebun și îți pui în cap să duci mai departe, nu te oprești”
Departe de România, în agitatul Tokyo, un român a reușit să creeze un colț autentic de tradiție culinară. Bărbatul, stabilit de 30 de ani în Japonia, și-a urmat pasiunea pentru bucătăria românească și a deschis restaurantul „La Mihai”, unde reunește amintirile copilăriei cu gusturile de acasă. Povestea lui este una a curajului și a perseverenței, într-o țară unde diferențele culturale și gastronomice sunt uriașe.




Un român stabilit în Japonia de trei decenii a reușit să aducă gustul autentic al preparatelor românești chiar în inima capitalei nipone. Vloggerii Andreea și Ionuț de la „HaiHui în Doi” au ajuns în Țara Soarelui Răsare și au găsit restaurantul „La Mihai”. În videoclipul publicat pe canalul lor de YouTube, Caulea Mihai, proprietarul localului din Tokyo, povestește cum a ajuns să-și construiască aici o viață și să își urmeze pasiunea pentru bucătăria tradițională.
„Pentru contract de muncă am venit și am rămas. La 170 de km de Tokyo, am lucrat ca șef bucătar într-un restaurant. Am stat aproximativ șapte ani în Shizuoka și după am venit în Tokyo”, a mărturisit acesta.
Experiența lui culinară în Japonia a început în urma unui interviu pentru un restaurant românesc: „A fost un interviu pentru un restaurant românesc. Aveau nevoie de staff și eu fiind din Mamaia, având o grămadă de concursuri și diplome câștigate, cu un dosar foarte gros, am fost adus în Japonia și mi-am desfășurat activitatea în Shizuoka. După care m-am mutat în Tokyo pentru restaurantul din Ginza. Era un restaurant românesc pe vremea aia. Avea deja 25 de ani de când funcționa. Darie se numea. Acum nu mai este. Acum vreo 7-8 ani de zile s-a mutat din Ginza în Omotesando, iar la scurt timp s-a închis”, a mai spus românul.
Astăzi, restaurantele românești din Japonia pot fi numărate pe degete. „În momentul de față sunt: unul aici, în Gunma două și mai este unul în Saitama. Când ești nebun și îți pui în cap să duci mai departe, nu te oprești”, spune proprietarul restaurantului „La Mihai”.
„Când am venit prima dată în Tokyo, bam, m-am lovit...”
Caulea Mihai își amintește și de primele impresii pe care le-a avut în urmă cu 30 de ani, când a ajuns în Țara Soarelui Răsare. „Wow, wow. Dacă aș putea să întorc timpul, aș face-o. Toată lumea cheltuia bani. A fost prima zi, când, la deschidere, a venit cineva și a dat 20.000 de yeni tip. Erau mulți bani atunci.
Wow, dar ce impresionați eram. Deja făceam calcule, dacă ală dă atât, îți dai seama cât o să facem. Și atunci a fost primul și ultimul. Cheltuiau. Oamenii erau distractivi. Bine, în afara Tokyo, oamenii sunt mult mai calzi, mai amabili decât în Tokyo. Când am venit prima dată în Tokyo, bam, m-am lovit așa de un perete. Nu îmi venea să cred. Lumea total diferită, rece. Da te obișnuiești”, a adăugat el.
Restaurantul „La Mihai” a devenit, de-a lungul timpului, un loc vizitat și de români celebri, printre care și luptătorul Cătălin Moroșanu.
În meniul localului se găsesc preparate tradiționale românești: mici la prețul de 1200 yeni, sarmale la 1500 yeni, ceafă sau pui sotate cu legume la 3100 de yeni, cârnați la 1500 de yeni, dar și tochitura „a la Mihai” la 4200 de yeni. La desert, clienții pot savura papanași la 700 de yeni sau clătite cu brânză brașovene la același preț.



































