VIDEO DANA strică vacanțele în Spania. A făcut ravagii pe unde a trecut, inclusiv în Madrid

Românii care au stabilite plecări în Spania trebuie să se informeze foarte bine înainte de a porni la drum. Și asta pentru că mai multe orașe sunt serios afectate de un fenomen meteorologic cunoscut sub denumirea DANA, un acronim în limba spaniolă pentru „depresiune izolată de niveluri înalte” care generează „precipitații puternice sau foarte puternice, însoţite de furtuni, pe întregul teritoriu cu excepţia insulelor Canare”.

image

Drumuri blocate, orașe izolate

Autoritățile au avertizat populația să rămână în locuinţe după ce furtunile și precipitațiile ieșite din comun au blocat drumuri și au izolat orașe.

Ploi torenţiale s-au abătut asupra unei mari părţi a Spaniei, inclusiv asupra arhipelagului Baleare, în cadrul unui episod meteo despre care specialiștii anunță că se prelungește. 

Este vorba despre un fenomen bine-cunoscut în Spania, denumit „Dana” (acronim în limba spaniolă pentru „depresiune izolată de niveluri înalte”), care generează, potrivit Agenţiei naţionale de meteorologie (Aemet), „precipitaţii persistente şi generalizate, iar pe plan local puternice sau foarte puternice, însoţite de furtuni, pe întregul teritoriu cu excepţia insulelor Canare”.

Potrivit Ministerului de Interne, care a emis o avertizare pentru mare parte a teritoriului spaniol, precipitaţiile ar putea să ajungă la 120 de litri/m3 în 24 de ore sau chiar în doar 12 ore pe plan local, informează AFP.

Spaniolii plecați în vacanțe nu se pot întoarce acasă

Autorităţile spaniole au fost cu atât mai îngrijorate cu cât weekendul trecut a fost marcat de întoarcerile din vacanţă înainte de începerea noului an şcolar, iar drumurile riscau să devină foarte aglomerate.

Direcţia generală pentru transporturi (DGT) şi-a reiterat de-a lungul zilei de duminică apelurile de "a nu folosi maşinile şi de a rămâne acasă, în condiţiile în care numeroase drumuri au fost complet acoperite de apă şi penele de curent s-au înmulţit". Unele poduri au fost dărâmate de apele revărsate.

Circulaţia trenurilor a fost, de asemenea, întreruptă pe mai multe tronsoane, a precizat Renfe, compania feroviară spaniolă, care le-a propus călătorilor să îşi amâne călătoriile fără să plătească nicio taxă suplimentară.

Avertizări, transmise non-stop în Madrid

La Madrid, o avertizare a răsunat pe toate telefoanele mobile din regiune: "Din cauza riscului extrem de furtuni în regiunea Madrid, astăzi nu folosiţi automobilul şi rămâneţi acasă".

Mai multe linii de metrou au fost închise luni dimineață în centrul Madridului.

Agenţia spaniolă estimează că alerta meteo ar trebui să se încheie marţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net