Vladimir Putin a declarat la Geneva că Aleksei Navalnîi a meritat pedeapsa cu închisoarea

17 iunie 2021
article img
Putin a subliniat miercuri, la Geneva, că Navalnîi a fost pedepsit din cauză că a încălcat condiţiile probaţiuniiFoto: Getty

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri (16 iunie), la Geneva, în urma unui summit cu omologul său american Joe Biden, că opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a primit ceea ce a meritat atunci când a fost condamnat la închisoare.

Aleksei Navalnîi, cel mai aprig critic al lui Putin, a fost arestat în ianuarie, la întoarcerea din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok, o otrăvire de care acuză Kremlinul şi FSB, o acuzaţie pe care Moscova o respinge.

Acesta a fost condamnat în februarie la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă din 2014 pe care-l denunţă drept politic.

”El a acţionat în mod deliberat pentru a fi arestat”

Putin a subliniat miercuri, la Geneva, că Navalnîi a fost pedepsit din cauză că a încălcat condiţiile probaţiunii. De asemenea, el a insistat că Navalnîi ştia că riscă închisoarea atunci când s-a întors în Rusia.

”El a acţionat în mod deliberat pentru a fi arestat”, declară Putin, care nu a pronunţat niciodată numele opozantului politic, scrie news.o.

Justiţia rusă a interzis săptămâna trecută organizaţiile lui Navalnîi, pe care le-a calificat drept ”extremiste”, în cadrul uneicampanii de reducere la tăcere a opoziţiei şi a împiedicării accesului criticilor Kremlinului în alegerile parlamentare ruse, prevăzute în septembrie