Mâncarea, mai scumpă cu 40% până la vară?
Preţurile alimentelor urcă vertiginos, iar producătorii spun că vor da faliment dacă nu scumpesc. Institutul Naţional de Statistică aruncă şi el paie pe foc: preţurile vor creşte cu 40% în lunile martie-mai.
Mâncarea este tot mai scumpă, dar este doar începutul: sunt anunţate scumpiri de până la 40% înainte de luna iunie.
INS a informat ieri că managerii societăţilor comerciale se aşteaptă ca preţurile de vânzare în magazine să înregistreze creşteri cu 40% în perioada martie-mai 2011.
Ei se bazează pe vânzările ce vor creşte în perioada Paştelui, dar se înşală, pentru că aceastea nu sunt estimate să urce mai mult de 8%. Producătorii se vaită că sunt obligaţi să scumpească pentru că au crescut preţurile la carburanţi, la materia primă, la furaje.
Preţurile deja sunt insuportabile: în judeţul Neamţ, ouăle se vând şi cu 1 leu bucata, carnea de pui a ajuns la 15 -16 lei în judeţele Sibiu, Galaţi şi Caraş Severin. Un kilogram de brânză proaspătă costă 18 lei la Harghita.
Click! a făcut un top al celor mai scumpe şi al celor mai ieftine judeţe. De parcă nu ar fi de ajuns, şi pentru servicii vom plăti cu 14% mai mult, până la vară, spune INS.