Moare dacă nu bea ulei de măsline
Dacă uită într-o zi să înghită cel puţin o cană de ulei de măsline, creierul micuţei Aly Paterson, de doar 9 anişori, suferă traume îngrozitoare şi iremediabile.
S-a obişnuit ca la prima oră a dimineţii să dea pe gât o cană cu ulei de măsline. Doctorul şi părinţii i-au explicat că trebuie să mănânce foarte des şi multe grăsimi, pentru că altminteri e pierdută.
Aşa că Amy a învăţat să înghită într-o singură zi căni întregi de ulei de măsline, smântână, unt, iaurturi grase şi şuncă. Părinţii ei Allan şi Michelle, de 44 de ani, calculează în fiecare zi ca fata lor să mănânce peste 1.482 de calorii.
Orice zi în care mănâncă mai puţin îi poate fi fatală. Amy suferă de o boală genetică extrem de rară (n.r. la nivel mondial există doar 100 de cazuri) numită „sindromul deficitar de glut1". Asta înseamnă că o alimentaţia zilnică raţională nu e suficientă pentru a-i furniza creierului hrana necesară menţinerii funcţiilor vitale.
Prima criză pe care Amy a avut-o a fost la doar 4 luni şi un diagnostic rapid şi corect al doctorilor a făcut ca ea să reuşească să ajungă la vârsta asta. În mod normal, cei care suferă de această boală trăiesc puţin.