10 medicamente împotriva COVID-19. Lista stabilită de Comisia Europeană

26 octombrie 2021
image
Noi tratamente anti-COVID-19 ar putea fi puse ├«n circula╚Ťie dup─â avizarea AEMFOTO: Pixabay.com

Vaccinarea anti-COVID ofer─â cea mai bun─â protec╚Ťie fa╚Ť─â de formele severe ale bolii ╚Öi revenire la via╚Ťa normal─â. ├Äns─â, ├«n acela╚Öi timp, av├ónd ├«n vedere c─â mul╚Ťi exper╚Ťi preconizeaz─â ÔÇŁc─â vom tr─âi cu acest virusÔÇŁ, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â caut─â noi tratamente viabile pentru terapia celor infecta╚Ťi.

Comisia European─â a stabilit luni, 25 octombrie, un portofoliu de 10 poten╚Ťiale terapii COVID-19. Lista se bazeaz─â pe recomand─ârile exper╚Ťilor, ├«n urma unor cercet─âri ╚Ötiin╚Ťifice. Aceste medicamente ar putea fi incluse ├«n schemele de tratament pentru pacien╚Ťii din ├«ntreaga Uniune European─â, singura condi╚Ťie fiind ca siguran╚Ťa ╚Öi eficacitatea lor s─â fie confirmat─â de Agen╚Ťia European─â pentru Medicamente, conform portal.ieu-monitoring.com.

Un grup de exper╚Ťi ╚Ötiin╚Ťifici independen╚Ťi a examinat 82 de ÔÇŁcandida╚Ťi terapeuticiÔÇŁ ├«n stadiu avansat de dezvoltare clinic─â. Au fost identifica╚Ťi 10 medicamente ca fiind cei mai promi╚Ť─âtori candida╚Ťi pentru portofoliul UE de tratamente COVID-19.

Lista a fost ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n trei categorii de tratamente ╚Öi va continua s─â evolueze pe m─âsur─â ce apar noi dovezi ╚Ötiin╚Ťifice.

  • Anticorpi monoclonali antivirali care sunt cei mai eficien╚Ťi ├«n stadiile incipiente ale infec╚Ťiei:

1. Ronapreve, o combina╚Ťie de doi anticorpi monocolonali casirivimab ╚Öi imdevimab de la Regeneron Pharmaceuticals ╚Öi Roche.

2. Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology și GlaxoSmithKline.

3. Evusheld, o combina╚Ťie de doi anticorpi monoclonali tixagevimab ╚Öi cilgavimab de la AstraZeneca.

  • Antivirale orale pentru utilizare c├ót mai rapid posibil dup─â infec╚Ťie:

4. Molnupiravir de la Ridgeback Biotherapeutics și MSD.

5. PF-07321332 de la Pfizer.

6. AT-527 de la Atea Pharmaceuticals si Roche.

  • Imunomodulatoare pentru tratarea pacien╚Ťilor spitaliza╚Ťi:

7. Actemra (tocilizumab) de la Roche Holding.

8. Kineret (anakinra) de la Swedish Orphan Biovitrum.

9. Olumiant (baricitinib) de la Eli Lilly.

10. Lenzimulab de la Humaningen.

Când ar putea fi autorizate medicamentele propuse de Comisia Europeană

╚śase dintre medicamentele selectate sunt deja ├«n curs de revizuire continu─â sau au solicitat autoriza╚Ťie de introducere pe pia╚Ť─â la Agen╚Ťia European─â pentru Medicamente. Ace╚Ötia ar putea primi autoriza╚Ťie ├«n cur├ónd, cu condi╚Ťia ca datele finale s─â demonstreze calitatea, siguran╚Ťa ╚Öi eficacitatea lor.

Ceilal╚Ťi patru candida╚Ťi de pe list─â au primit cu to╚Ťii sfaturi ╚Ötiin╚Ťifice de la EMA ╚Öi, odat─â ce sunt colectate suficiente date clinice, pot ├«ncepe revizuiri suplimentare.

Comisarul pentru s─ân─âtate ╚Öi siguran╚Ť─â alimentar─â, Stella Kyriakides, a subliniat c─â ÔÇ×vaccinarea este singurul instrument de prevenire a spitaliz─ârilor ╚Öi deceselor COVID ╚Öi, ca atare, este singura cale de ie╚Öire din aceast─â pandemie. ├Äntre timp ├«ns─â, pacien╚Ťii cu COVID-19 au nevoie de tratamente sigure ╚Öi eficiente pentru a lupta ├«mpotriva infec╚Ťiei, pentru a-╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťi perspectiva de recuperare rapid─â, pentru a reduce spitaliz─ârile ╚Öi, cel mai important, pentru a preveni pierderea de vie╚Ťi. Am semnat deja patru contracte de achizi╚Ťie comune pentru diferite tratamente COVID-19 ╚Öi suntem preg─âti╚Ťi s─â negociem mai multe. Scopul nostru este s─â autorizam cel pu╚Ťin trei medicamente ├«n urm─âtoarele s─âpt─âm├óni ╚Öi, eventual, ├«nc─â dou─â p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului ╚Öi s─â ajut─âm statele membre s─â aib─â acces la acestea c├ót mai cur├ónd posibil.ÔÇŁ

De ce este necesar─â avizarea AEM

Selec╚Ťia celor 10 medicamente este independent─â ╚Öi nu ├«nlocuie╚Öte evaluarea ╚Ötiin╚Ťific─â de c─âtre Agen╚Ťia European─â pentru Medicamente sau autorizarea medicamentelor de c─âtre Comisia European─â. Este posibil ca un produs selectat s─â nu fie autorizat, dac─â dovezile ╚Ötiin╚Ťifice disponibile nu ├«ndeplinesc cerin╚Ťele de reglementare.

Strategia UE privind terapeutica COVID-19 este un element integrant al activit─â╚Ťii de construire a unei Uniuni Europene a S─ân─ât─â╚Ťii puternice ╚Öi este modelat─â pe Strategia de succes a UE privind vaccinurile.

Cite╚Öte ╚Öi: 

Cele mai promi╚Ť─âtoare 6 tratamente pentru Covid-19

Colchicina, tratament împotriva Covid-19 în Grecia

anamaria prodan laurentiu reghecampf jpg
printul nicolae romania crop jpg
printesa charlene png
dana rogoz (1) jpg
iulia parlea3 jpg
BeFunky collage (5) jpg
2 mirabela dauer pensie 4 jpg jpeg
fruit 4416500 1920 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
BeFunky collage (5) jpg
Dr  George Diaconu 2 png
Chelnerita - servire restaurant FOTO 123 RF
Elena Udrea jpg
fruit 4416500 1920 jpg
Alina M╚őtcan (1) jpg