20 de lucruri despre vaccinul anti-COVID pe care este bine s─â le cuno╚Öti. Medicul Vasi R─âdulescu: ÔÇŁVaccinurile NU dau leucemieÔÇŁ

8 noiembrie 2021
image
Vaccinul anti-COVID salveaz─â vie╚ŤiFOTO: Unsplash.com

Sunt mai bine de 10 luni de c├ónd a ├«nceput, ├«n Rom├ónia, vaccinarea ├«mpotriva COVID-19. Iar ├«n acest timp au tot ap─ârut informa╚Ťii pro ╚Öi contra imuniz─ârii chiar ╚Öi multe fake news-uri. Medicul Vasi R─âdulescu ├«ncearc─â, ├«n fiecare zi, s─â le explice oamenilor care sunt beneficiile dar ╚Öi efectele adverse ale serurilor anti-coronavirus.

Pe pagina sa de Facebook, dr. Vasi R─âdulescu r─âspunde ├«ntreb─ârilor urm─âritorilor s─âi. Astfel, ├«nl─âtur─â o mul╚Ťime de nel─âmuriri ╚Öi frici ale pacien╚Ťilor.

Lucuri importante despre vaccin care ├«╚Ťi vor spulbera temerile

Medicul a sintetizat r─âspunsurile a sute de ├«ntreb─âri de la pacien╚Ťi ╚Öi le-a postat pe contul s─âu de socializare.

Iacă câteva dintre cele mai importante:

1. Cei cu boli de inim─â, pl─âm├óni, ficat etc. nu au contraindica╚Ťie la vaccinare. Din contr─â, au mare nevoie de vaccin.

2. Cei cu trombofilie sau tromboze nu au contraindica╚Ťie la vaccinare. Pot face un vaccin ARNm. Se discut─â ╚Öi cu medicul hematolog, iar dac─â exist─â un tratament curent, medicul va explica dac─â acel tratament se va opri sau nu.

3. Cei sever imunocompromiși au MARE nevoie de vaccin. Pot face chiar schemă cu 3 doze din prima, după un plan special, pentru a atinge o imunitate cât mai bună.

4. Cei cu cancere active care iau tratamente grele gen chimioterapie sau au radioterapie vor discuta cu medicul curant și vor stabili oportunitatea vaccinării. În principiu vaccinul se poate face după finalizarea chimio sau radioterapiei.

5. Bolile autoimune NU sunt contraindica╚Ťii la vaccinare. Dac─â ave╚Ťi tiroidite, lupus, poliartrit─â reumatoid─â sau oricare alt─â afec╚Ťiune autoimun─â, nu ave╚Ťi contraindica╚Ťie. Pute╚Ťi face orice vaccin aprobat.

6. Nici bolile inflamatorii intestinale ca boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragic─â nu sunt contraindica╚Ťii la vaccinare.

7. Nu, dozele cu termen dep─â╚Öit NU sunt periculoase. Au fost extinse termenele oficial. Ini╚Ťial s-a crezut c─â ARNm nu va rezista mult timp, dar realitatea ne-a ar─âtat altceva. NU exist─â nicio problem─â aici.

8. Varicele NU sunt contraindica╚Ťii, c─â am primit foarte multe mesaje despre asta.

Copiii nu nu vor face leucemie dac─â sunt vaccina╚Ťi

Medicul a mai spulberat și mituri conform cărora unul dintre efectele adverse al vaccinului în cazul copiilor ar fi leucemia dar și că serul ar putea interfera cu ADN-ul uman.

9. Vaccinurile NU dau leucemie la 3-5 ani. Nu dau niciodat─â, nu avem nicio aten╚Ťionare despre asta. Nu dau cancer ╚Öi nici nu ne omoar─â dup─â 50 de ani.

10. Vaccinurile cu ARNm nu au cum s─â interfereze cu ADN-ul.

11. Vaccinarea se poate face în HIV. Fără probleme. E chiar indicată.

╚śi alergicii se pot vaccina

12. Dar cu alergiile? Sunt at├ót de mul╚Ťi oameni cu alergii! Ei bine, cei care au istoric de ╚Öoc anafilaxic vor face NEAP─éRAT vaccinul ├«ntr-un spital, cu medicii aproape. Cei cu teren plurialergic ar trebui s─â discute cu medicul alergolog. Cei cu alergii comune, u╚Öoare, nu au contraindica╚Ťii la vaccinare.

13. Pacien╚Ťii care sunt anticoagula╚Ťi cu sintrom, trombostop, warfarin─â - s─â aib─â un INR stabil, ideal mai aproape de 2. Se pot vaccina f─âr─â probleme. Anun╚Ť─â la centru, se folose╚Öte un ac fin, totul ├«n regul─â.

14. Pacien╚Ťii cu anticoagulante de genera╚Ťie nou─â (apixaban, dabigatran, rivaroxaban) pot face vaccinul f─âr─â probleme. Cum ei oricum nu monitorizeaz─â INR, anun╚Ť─â la centru pentru a folosi un ac fin.

Ce se întâmplă dacă se umflă ganglionii după vaccin

15. Ganglioni umfla╚Ťi dup─â vaccin? Da! Pot ap─ârea. NU e nimic de speriat, vor da ├«napoi.

16. Febr─â, durere de cap, oboseal─â, dureri musculare dup─â vaccin? Da! Pot ap─ârea, ele f─âc├ónd parte din r─âspunsul imun. Trec ├«n c├óteva zile, nu e nimic de speriat. Lua╚Ťi paracetamol sau ibuprofen la nevoie.

Moderna ofer─â cea mai mare protec╚Ťie?

17. Orice vaccin e bun. Cea mai mare protec╚Ťie o d─â Moderna, apoi Pfizer, apoi JJ. Dar orice vaccin protejeaz─â excelent pe formele severe.

18. NU risca╚Ťi s─â ob╚Ťine╚Ťi certificatul verde f─âr─â s─â v─â vaccina╚Ťi. Este caz penal ╚Öi, dac─â ve╚Ťi vrea s─â face╚Ťi vaccinul, nu ve╚Ťi mai putea.

19. De ce ai vrea s─â faci imunitate natural─â c├ónd ai la dispozi╚Ťie un produs sigur, testat, ieftin (chiar gratis pentru tine, c─â-l pl─âte╚Öte statul) care ├«╚Ťi asigur─â el o ap─ârare foarte bun─â? ╚śtiu o mul╚Ťime de oameni care au trecut prin boal─â ╚Öi ├«nc─â nu ╚Öi-au revenit, la luni distan╚Ť─â. De ce ai vrea s─â-╚Ťi ba╚Ťi joc de corpul t─âu cu o boal─â care-╚Ťi face praf pl─âm├ónii, vasele de s├ónge, inima, creierul? De ce ai alege asta ╚Öi nu vaccinul?

20. Se poate dona s├ónge dup─â ce a fost f─âcut vaccinul? DA! Po╚Ťi dona oric├ónd s├ónge, chiar ╚Öi dup─â booster!

Rata de vaccinare ├«n Rom├ónia este ├«n sc─âdere, dup─â un succes ├«nregistrat ├«n maratonul vaccin─ârii din lun aoctombrie, atunci c├ónd se deszb─âtea ╚Öi proiectul legislativ conform c─âruia to╚Ťi angaja╚Ťii vor fi obliga╚Ťi s─â aib─â certificat verde. Legea nu a fost votat─â.

Citește și:5 mituri despre vaccin, demontate de medicul Vasi Radulescu

10 lucruri pe care să le faci când ai simptome de COVID-19

adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
survivor2 png
carla s dreams bobonete 2 PNG
foto mare profimedia 0691691838 copy jpg
iumor jpg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
cehia carantina jpeg
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg