2015, an blestemat pentru România? Ne paște un mare cutremur. Statisticile care nu au dat greş
Anul 2015 ar putea fi marcat de o activitate seismică intensă în zona Vrancea. Reprezentanții unei organizații americane care oferă publicului informații la zi despre cutremurele care au loc în lume spun că țara noastră ar putea fi lovită de un seism mai mare de 6,5 pe scara Richter, în acest an. Predicțiile sunt realizate automat, de computer, pe baza unor algoritmi matematici imbatabili.
Indonezia va fi zguduită de seisme cu magnitudine mai mare de 6,5 pe scara Richter, între 2012 și 2014, spuneau cei de la world-earthquakes.com. Predicțiile lor, realizate de calculator pe baza unor algoritmi matematici unici, s-au adeverit. Șase cutremure de magnitudine peste 6,5 pe Richter au avut loc în această țară în perioada menționată, care este însă doar una dintre cele câteva zeci de state aflate sub observație. Rând pe rând, zone aflate la confluența unor falii seismice precum Japonia, Tonga, Insulele Santa Cruz, Insulele Sandwich, Marea Ohotskh și Papua Noua Guinee, au fost zguduite de cutremure de peste 6,5, cum prevăzuseră specialiștii organizației neguvernamentale.
2015 pare a fi anul nefast al României, țară în care este așteptat un seism de cel puțin 6,5 pe scara Richter. Administratorii site-ului care transmite în timp real statistici și prognoze legate de seismele care au loc la nivel mondial spun că probabilitatea ca predicția să se adeverească este mare, întrucât calculele lor nu au dat greș până acum. Ele se bazează pe un algoritm care a fost premiat de șapte ori din 2011 încoace. Luna decembrie a anului trecut a fost bogată în evenimente seismice în zona Vrancea, seisme înregistrate de site-ul american. De asemenea, acesta a înregistrat și seismul de miercuri dimineață, de 4,1 pe scara Richter, și a notat că posibilitatea producerii unui alt seism de această magnitudine în zonă în următoarele 48 de ore este extrem de mică.
Cele mai puternice cutremure din România au avut loc în anii 1802 (7,9), 1812 (6,5), 1829 (7,3), 1838 (7,5), 1908 (7,1), 1940 (7,7), 1977 (7,4 grade), 1986 (7,1), iar în anul 1990, la 30 și 31 mai, au avut loc două cutremure (6,9 și respectiv 6,4). Cutremurul din anul 2004 a avut o magnitudine de 6 pe scara Richter, dar nu a produs victime sau pagube materiale.
De ce avem cutremure în Vrancea
Cele mai multe cutremure care au loc în țara noastră sunt de origine tectonică, arată studiile realizate de specialiștii români în ultimii 100 de ani. Ele sunt rezultatul eliberării unei cantități uriașe de energie, acumulată în structurile geologice ale scoarței terestre. În zona Vrancea se petrec cam 90% din seismele din România, din cauză că acest loc se află la confluența mai multor plăci tectonice. Când aceste plăci se deplasează și se ciocnesc, având tendința de a se încăleca, pământul se cutremură. Seismele cauzate de mișcarea plăcilor tectonice se petrec la adâncime mare (peste 100 km) și sunt cele mai devastatoare (magnitudini de peste 7 pe Richter).
În afară de regiunea Vrancea, pe teritoriul României au fost identificate mai multe zone epicentrale, care determină gradul de seismicitate al țării, acestea fiind zona Făgăraș-Câmpulung, zona Banat, Dobrogea, platforma continentală a Mării Negre, Crișana, Maramureș, Podișul Transilvaniei și Câmpia Română.