A fost sfinţit «Marele Mir» 40 de ingrediente, o cameră specială, trei zile de pregătire. Unde se păstrează lichidul?
40 de ingrediente, o cameră specială, trei zile de pregătire. În total 520 de litri din „Marele Mir” au fost sfinţiţi în Joia Mare, într-o slujbă specială, de către Patriarhul României, Daniel.

Marele Mir simbolizează „bogăţia darurilor Sfântului Duh” şi este folosit printre altele la sfinţirea bisericilor şi la botez. În România, el nu a mai fost preparat din 2019.
„Sfântul şi marele Mir” este alcătuit din ulei de măsline şi alte 39 de mirodenii (vin curat, plante şi arome) amestecate şi fierte continuu mai multe zile, în „Săptămâna Patimilor”, într-un ritual special.
Mirul este sfinţit într-o solemnitate deosebită în Joia Mare, de către Sfântul Sinod al fiecărei Biserici autocefale.
Acest mir este folosit doar în trei împrejurări: la sfinţirea bisericilor, la taina creştinării (numită din acest motiv şi mirungere) şi la ungerea căpeteniilor ţării, scrie doxologia.ro.
Pregătirea «Sfântului Mir» durează trei zile
Procesul de pregătire a fost început luni, 14 aprilie de către Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, în încăperea specială numită „Mirostirion” din incinta Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinţilor Români” din Capitală.

Au fost pregătite ingredintele, s-au tăiat plantele, a fost ales vinul alb şi uleiul special care fac parte din reţeta secretă a „Marelui Mir”. Ingredientele şi recipientele în care este preparat şi păstrat „Sfântul şi Marele Mir” au fost sfinţite, luni, chiar de Patriarhul Daniel.
Varlaam Ploieşteanul a aprins focul la cele două vase de inox în care se pregăteşte mirul, turnând prima cantitate de vin alb şi adăugând apoi primele plante. În acest timp, preoţii şi diaconii înveşmântaţi au omogenizat cu palete din lemn amestecul de plante şi vin, în care sau adăugat regulat ingrediente.
Această operaţiune este efectuată continuu, la intervale regulate, timp de trei zile: se tot pun plante, se amestecă pe foc, în vin şi ulei. Pe tot timpul pregătirii mirului, mai mulţi preoţi citesc în continuu din Evanghelie şi din Psaltire.

„La final se va adăuga esenţa de trandafir, urmând ca acest decoct să se răcească, să se limpezească fiind pregătit pentru ultima etapă (...) şi anume fierberea în vasul central împreună cu uleiul de măsline, la care se vor adăuga smirnă şi alte aromate care simbolizează toate la un loc mulţimea darurilor Duhului Sfânt”, a dezvăluit episcopul vicar patriarhal pentru basilica.ro.
Lichidul, păstrat în 12 amfore mari de argint
Prepararea mirului se termină miercuri seară, iar substanţa este transportată la Reşedinţa Patriarhală. Lichidul este păstrat după preparare în 12 amfore mari de argint, fiecare cu o capacitate a câte 25 de litri.

Joi, 17 aprilie, ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au strâns la sfinţirea „Marelui Mir” la altarul de vară al Catedralei Patriarhale. Înainte de ceremonie a avut loc o procesiune cu mai multe moaşte din Catedrala Patriarhală, toate fiind apoi aşezate în Baldachinul Sfinţilor. Apoi, la „Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare”, a avut loc sfinţirea „Marelui Mir”.
Acesta a fost transferat în alte 44 amfore mici de argint, cu o capacitate a câte 5 litri, care au fost dăruite tuturor eparhiilor din Patriarhia Română.
„Argintul nu este doar un metal frumos şi elegant, ci şi unul care ajută la conservarea bună a Marelui Mir şi, de asemenea, arată preţuirea noastră faţă de acest Mare Mir”, a declarat patriarhul Daniel conform sursei citate.