A început vacanţa! Uite cu ce delicii te aşteaptă pensiunile!

Pensiunile de la munte s-au pregătit intens pentru vacanţa de toamnă, dar şi pentru sezonul rece, iar cea mai importantă activitate a momentului este umplerea beciului cu bunătăţi. Gospodinele pregătesc de zor zacuscă, dulceţuri şi murături, scrie adevarul.ro. Turiştii care aleg ţinuturile Buzăului se vor bucura de un adevărat răsfăţ.

Gospodinele  au pus ardeii şi  gogoşarii la copt. Foto: Iulian Bunilă
Gospodinele au pus ardeii şi gogoşarii la copt. Foto: Iulian Bunilă

Este forfotă, zilele acestea, în bucătăriile multor pensiuni din ţară! De pildă, la un complex turistic de la poalele Vulcanilor Noroioşi, unde cazarea se face şi cu rulota, şi în câteva cabane tradiţionale, are loc pregătirea conservelor. Peste o mie de borcane cu dulceţuri, legume în oţet şi în saramură au fost puse deja la păstrat, pentru a ajunge pe masa turiştilor până la primăvară.

Campingul de rulote de la Vulcanii Noroioşi e căutat de turişti din toată lumea, mai ales pentru preparatele tradiţionale. Gospodinele se ocupă de aprovizionare, apoi se apucă de treabă. Astfel, zeci de kilograme de gogoşari şi conopidă urmează să fie conservate în oţet. 

Tocăm ardeiul, punem conopida, adăugăm oţet, zahăr şi boabe de piper, apoi le lăsăm 24 de ore. După aceea, desigur, le punem în borcane. Cumpărăm legumele numai de la producători locali, fiindcă sunt sănătoase şi gustoase”, explică bucătăreasa Măndiţa Niţă.

Beciurile sunt  înţesate cu murături  şi cu gemuri. Foto: Iulian Bunilă
Beciurile sunt înţesate cu murături şi cu gemuri. Foto: Iulian Bunilă

Gospodinele îşi împart sarcinile, pentru a fi cât mai eficiente. Între timp, ardeii capia sunt puşi la copt. Şi nu oricum, ci pe tablă, pentru a se rumeni uniform. 

Coacem ardeiul pe tablă. Aşa o să avem un produs delicios, care se desface foarte uşor. Ardeii copţi merg în oţet, dar şi în diverse preparate, cum ar fi tigaia picantă şi tochitura”, dezvăluie tanti Măndiţa.

Delicatese de toamnă pentru turiști. Zacusca e «vedeta» nelipsită!

Vremea legumelor proaspete e pe ducă, iar gospodinele trebuie să încheie aprovizionarea. Congelatoarele sunt deja pline cu materie primă pentru mâncărurile care vor ajunge pe mesele turiştilor.

La congelator avem roşii cherry pentru tocăniţă, legumele pentru ciorbă şi pătrunjelul. În cămară sunt gemuri de toate felurile - vişine, cireşe şi afine. Avem şi celebra zacuscă, dar şi gogoşari cu conopidă, care sunt foarte căutaţi”, se laudă Aurel Boboc, administratorul complexului turistic.

Peste 1.200 de borcane au fost aranjate deja pe rafturi şi urmează să li se alăture alte câteva sute. Materia primă a fost mai scumpă de două ori decât anul trecut.

Cel mai mult au costat legumele. Dacă în 2021 le luam cu 2,5 lei, anul ăsta am cumpărat roşiile cu 6 lei, iar gogoşarii - cu 7 lei. Pentru o perioadă de cel puţin şase luni, încercăm să menţinem preţurile la un nivel rezonabil”, completeză proprietarul campingului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net