Adrian Năstase, cu fular de 350 de euro pe targă


    Adrian Năstase împlineşte  astăzi 62 de ani
Adrian Năstase împlineşte astăzi 62 de ani

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase a şocat o ţară întreagă! Miercuri noaptea, după ora 23.00, fostul premier a încercat să se împuşte în cap, de faţă cu poliţiştii care au venit să-l ducă la penitenciarul Rahova. Gestul disperat venit după condamnarea la doi ani de închisoare a stârnit multe controverse. Click! îţi răspunde la toate întrebările născute în acest caz.

1. De ce au venit atât de repede să-l ducă la arest? A stârnit multe discuţii graba cu care autorităţile au venit la casa din Zambaccian pentru a-l "sălta" pe Adrian Năstase, la doar trei ore după ce s-a anunţat că va sta la închisoare.

S-au temut oare că va fugi din ţară? Unele voci spun că Năstase ar fi "clacat" în momentul în care a văzut poliţiştii la uşă şi şi-a dat seama că nu mai e nici o cale să scape de puşcărie.

Pe de altă parte, procurorul general Codruţa Kovesi a declarat ieri, citată de Mediafax, că "mandatul de executare a pedepsei se pune în aplicare, imediat, nu este un termen de 3-5-10 zile. Din această perspectivă, cei care au mers să pună în aplicare mandatul au procedat corect".

2.Pe targă, cu fular de 350 de euro la gât. Fostul premier a arătat foarte cochet chiar şi în postura de sinucigaş, întins pe targa de la ambulanţă. În jurul gâtului, deasupra bandajelor puse pe medici, Năstase a avut un fular de fiţe, marca Burberry, care costă circa 350 de euro. Mulţi s-au întrebat ce rol a avut acel fular. Surse spun că familia ar fi cerut ca bandajele care acopereau rănile să nu fie vizibile.

3. Cum a avut puterea să se schimbe de hai­­ne? Greu de crezut în cazul unei persoane care tocmai a încercat să se împuşte în cap: la scurt timp după gestul care putea avea urmări tragice, Năstase a avut "puterea" să se şi schimbe de haine. Tricoul şi maieul cu urme de sânge au rămas acasă şi au fost ridicate ieri de procurori, iar Năstase s-a schimbat cu o cămaşă cu dungi. Rezultă cumva că omul politic era conştient şi "pe picioarele lui" când l-a luat ambulanţa?

4. Şi-a pregătit sinuciderea? Aceasta este o altă controversă. Fostul premier avea pistolul cu care a vrut să se împuşte pe birou, între două cărţi. Greu de presupus că cineva (care nu este nici interlop, nici lider mafiot) stă zi de zi cu pistolul pe masa de lucru. Oare Năstase, în aşteptarea sentinţei judecătorilor, a plănuit gestul?

5. Cum de i-au "găsit" atâtea boli la spital? După operaţia de ieri, medicii au declarat că nu plăgile prin împuşcare sunt cea mai gravă problemă. Îi îngrijorează afecţiunile pe care Adrian Năstase le-ar avea la inimă, riscul de infarct fiind foarte mare. Să fie asta o cale de a mai amâna "cazarea" la penitenciarul Rahova?

Filmul zilei de miercuri

18.43- Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl condamnă pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie. Sentinţa este definitivă.

simeon stalpnicul png

22.35- Doi poliţişti ajung la casa din strada Zambaccian unde locuieşte fostul premier. Acesta urma să fie dus la închisoarea Rahova, după o vizită la medic, conform procedurilor. Poliţiştii îi spun toate aceste lucruri şi intră în casă.

23.00. Încă o maşină de poliţie intră în curtea casei.

22.30-23.20- Adrian Năstase discută cu poliţiştii. La un moment, cere să meargă până în bibliotecă. Unul din poliţişti îi spune că nu-l poate lăsa singur şi îl însoţeşte. Năstase se îndreaptă spre birou şi ia pistolul dintre două cărţi.

Unul din poliţiști are urme de sânge pe tricou

simeon stalpnicul png

Spune: "Îmi pare rău că trebuie să asistaţi la aşa ceva" şi duce pistolul la tâmplă. Într-o fracţiune de secundă, poliţistul, care se afla în spatele lui îi prinde mâna, încercând să împiedice gestul sinucigaş. Glonţul îi produce patru plăgi.

23.30- O ambulanţă ajunge la faţa locului. Năstase primeşte primele îngrijiri. Este conştient şi stabil. Este transportat spre salvare pe targă, cu un fular în jurul gâtului.

simeon stalpnicul png

01.00- Fostul premier ajunge la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde este internat.

Adrian Năstase împlineşte astăzi 62 de ani

A fost prim-ministru al României între decembrie 2000 și decembrie 2004

A fost candidat al PSD în alegerile prezidenţiale din 2004, dar a fost învins de Traian Băsescu

A fost preşedinte al Camerei Deputaţilor din 21 decembrie 2004 până la 15 martie 2006

E căsătorit cu Dana Năstase şi are doi fii, Andrei (26 de ani) şi Mihnea (19 ani)

Alţi foşti premieri în puşcărie

Printre cei mai cunoscuţi foşti premieri condamnaţi la închisoare se află Iulia Timoşenko, fost prim-ministru al Ucrainei din 24 ianuarie până în 8 septembrie 2005, care ispăşeşte 7 ani de închisoare pentru delapidare de fonduri şi abuz de putere. Ea a fost condamnată pentru că a semnat, fără autorizarea Guvernului, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor, care ar fi adus Kievului prejudicii de aproape 200 de milioane de dolari.

simeon stalpnicul png

În Italia, doi foşti premieri au fost vizaţi de o sancţiune definitivă. Giulio Andreotti (prim-ministru între anii 1972-1973), a fost  condamnat la 24 de ani de închisoare pentru că a comandat mafiei, în 1979, să asasineze un jurnalist incomod. Bettino Craxi (prim-ministru între 1983-1987) a fost condamnat la aproape 10 ani de închisoare pentru finanţarea ilegală a partidului său.

Vlado Buckovski, fost premier al Macedoniei, între 2004-2006, a fost condamnat să stea trei ani şi jumătate după gratii pentru abuz de putere şi deturnare de fonduri.

Croatul Ivo Sanader (premier între anii 2003-2009) a fost arestat anul trecut pentru că a primit ilegal echivalentul a 480.000 de euro de la o bancă austriacă, fiind eliberat pe cauţiune în decembrie.

cub camelia șucu (1) png
cub ioana nastase png
Horoscop zilnic 31 mai 2022 jpg
Actrița Kirstie Alley și John Travolta
cub emma corrin png
Kirstie Alley jpg
lia bugnar anghel damian theo rose foto CANCAN (2) jpg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
image
image
adevarul.ro
image
image
image
image
femeie vaccin jpg
calendar ortodox 2021 7 decembrie sf filofteia de la arges icoana de sorin vintzeanu jpeg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
index jpg
mititelu jr 3 jpg
cap Charles III   GettyImages 1243368615 jpg