Aici pescuiau Marin Moraru şi Toma Caragiu în timpul liber!


    Păcuiul lui Soare, un loc de povesteFoto: dantiganila.blogspot.ro
Păcuiul lui Soare, un loc de povesteFoto: dantiganila.blogspot.ro

Marinuş, cum îi spuneau prietenii lui Marin Moraru, n-a prins somnul uriaş doar în “Operaţiunea Monstrul”, una dintre cele mai iubite comedii ale românilor. Actorul care s-a stins duminică era pasionat de pescuit şi, nu de puţine ori, mergea la Călăraşi, pe Dunăre, împreună cu alt corifeu al teatrului şi al filmului, Toma Caragiu, în căutarea marii capturi.

După emoţiile trăite pe scenă şi pe platourile de filmare, mulţi actori din generaţia de aur se relaxau cu undiţa şi cu lanseta pe malul apei. Printre ei, Marin Moraru şi Toma Caragiu, care aveau o slăbiciune pentru un loc special din Călăraşi, pe malul Braţului Borcea. Împreună cu Petre Diaconu, un cunoscut arheolog român, Marinuş şi Tomiţă veneau, aproape wekend de weekend, într-o zonă mirifică, Păcuiul lui Soare, o insulă din Dunăre, situată aproape de localitatea Ostrov, dezvăluie adevarul.ro.

Clipe magice pe malul fluviului

Marinuş, un actor uriaş şi un pescar împătimit
Marinuş, un actor uriaş şi un pescar împătimit

Acolo, la umbra sălciilor, cei trei prieteni depănau amintiri şi se amuzau pe seama întâmplărilor năstruşnice din lumea artiştilor. După ce aburii dimineţii se ridicau de pe Dunăre şi plutele începeau să joace pe luciul apei, urma spectacolul: roşioare dolofane, caraşi bine crescuţi, crăpceni alunecoşi ori somni făcuţi covrig ajungeau în juvelnicul priponit în stufăriş. După-amiaza trecea cât ai clipi, în fum de grătar şi clipocit de valuri, şi doar bâzâitul enervant al ţânţarilor reuşea să-i alunge pe aşii scenei de lângă fluviu.

Apropiaţii spun că între Marinuş şi Tomiţă nu se încingeau concursuri la pescuit, aşa cum se întâmpla în “Operaţiunea Monstrul”. Aşa cum nu existau întreceri nici pe scenă ori în filme. Singura competiţie la care cei doi titani se înhămau era cea cu ei înşişi, având o singură miză fierbinte: aplauzele publicului pe care îl iubeau şi care i-a iubit fără măsură.

Un film care a făcut deliciul a milioane de oameni

Toma Caragiu, Marin Moraru şi Octavian Cotescu, trei nume nemuritoare
Toma Caragiu, Marin Moraru şi Octavian Cotescu, trei nume nemuritoare

Lansată pe marile ecrane în 1976, pelicula “Operaţiunea Monstrul” a avut un succes uriaş. Dincolo de harul protagoniştilor şi de replicile spumoase, filmul era o satiră la adresa birocraţiei din România lui Nicolae Ceauşescu. Doi ştabi dintr-o întreprindere socialistă, directorul Dumitru (Toma Caragiu) şi directorul adjunct Eugen (Octavian Cotescu), împreună cu Corneliu (Marin Moraru), un funcţionar mărunt de la Planificare, pleacă în Delta Dunării fără ştirea nevestelor. Cei trei au un singur scop: să prindă un somn uriaş, cunoscut drept “Monstrul”, care sălăşuia în ghiolul Belciug. Filmul este o înlănţuire de întâmplări amuzante, care taxează moravurile şi ipocrizia din epocă, graţie scenariului imaginat de Titus Popovici. Competiţia pescărească e câştigată, surprinzător, de Marin Moraru, care reuşeşte să scoată dintre nuferi somnul legendar, în vreme ce directorul şi adjunctul cumpără peşte de la un lipovean, în dorinţa de a-şi epata subalternii.

Click! spune

Toma Caragiu şi Octavian Cotescu, ceilalţi doi eroi din “Operaţiunea Monstrul”, s-au stins mult înaintea lui Marin Moraru. Primul dintre ei şi-a găsit sfârşitul sub dărâmături, la numai 51 de ani, în timpul cutremurului din 1977. Octavian Cotescu s-a prăpădit în 1985, la vârsta de 54 de ani. O coincidenţă stranie face ca ziua de naştere a lui Toma Caragiu, 21 august, să fie data la care Marin Moraru a urcat la Ceruri.

oana roman si marius elisei
Adriana și Eliza Iliescu
cub claudia patrascanu png
nunta insta jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
FotoJet jpg
condimente jpeg
elevi jpeg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 27 ianuarie aducerea moastelor sfantului ioan gură de aur jpg
condimente jpeg
carduri energie scumpa jpg
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
elevi jpeg
cos cumparaturi shutter jpeg