Aici se găsesc tone de aur! Zona din România de unde poti pleca miliardar

Hunedoara este un loc recunoscut în istoria României pentru minele de aur, fier și cărbune cu care se mândrea regiunea. Cu un secol în urmă, Hunedoara era considerat cel mai industrializat județ al țării, iar localnicii se ocupau, pe lângă exploatarea pădurilor, și cu mineritul, în fiecare oraș din județ fiind găsite mine.

curs valutar 5 ianuarie 2022 aur jpg

Anuarul „Socec" al Romaniei Mari, publicat în timpul anului 1922 şi păstrat în arhivele Bibliotecii Congresului din Statele Unite, oferă detalii despre exploatările miniere cele mai importante ale Hunedoarei din perioada interbelică.

Mina Gurbarza, uitată de România

Mai multe zone au fost recunoscute încă din atichitate pentru aurul pe care-l posedă. De exemplu, în Munții Apuseni, a fost extras încă din timpuri vechi, atât din apele munților, cât și din perimetrele miniere. În perioada anilor 1820 - 1918, aproximativ 800 de tone de aur au fost extrase, Ion Rusu Abrudeanu, în volumul Aurul românesc, istoria lui din vechime până azi (1933). De asemenea, întreaga zonă a Munților Metaliferi era cunoscută pentru exploatarea de aur și argint.

image

Astăzi, mina Gurabarza este închisă. În timpul regimului comunist, era planificată e retehnologizare a acesteia, dar schimbările de natură politică din decembrie 1989 au oprit această schimbare. Statul român a închis acest punct de extragere a aurului în urmă cu 13 ani. 

Imaginea este una dezolantă, considerat unul dintre cele mai importante puncte miniere din țară, astăzi, mina stă închisă, iar zonele adiacente ce deserveau lucrătorilor minieri, dar și personalului auxiliar sunt sub ape sau dărâmate. 

Centrele miniere şi uzinele de fier din Hunedoara au început să se dezvolte în secolul al XIX-lea, când au devenit o zonă strategică a Imperiului Austro-Ungar, iar în perioada interbelică, aceasta reprezenta cel mai mare și important punct de extragere din România. Chiar și așa, aceste uzine au fost închise în urma privatizărilor făcute de statul român după evenimentele din decembrie 1989. 

Citește continuarea pe Adevărul.ro

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

image
image
image
image
image
image
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net