Alexandru Rafila, după negocierile privind certificatul verde: „Este exclusă plata serviciilor medicale de către nevaccinaţi”

16 noiembrie 2021
article img
Alexandru Rafila

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat marți, după negocierile dintre partide privind introducerea obligativităţii certificatului verde la locul de muncă, că PSD nu este de acord cu propunerea PNL ca nevaccinaţii să îşi plătească serviciile medicale în cazul infectării.

Nevaccinații infectați nu vor trebui să plătească serviciile medicale

Alexandru Rafila a spus că nu s-a ajuns la o concluzie în privinţa certificatului verde și a precizat că proiectul de lege respins de Senat are foarte multe amendamente, peste 42 de pagini. Deputatul a afirmat că PSD nu a fost de acord cu plata serviciilor medicale de către cei care nu sunt vaccinaţi anti-COVID.

„Este exclusă şi vă spun lucrul acesta pentru că este exclus şi din punct de vedere medical, pentru că ar accentua şi mai mult problemele de prezentare în spital a celor care sunt infectaţi. Noi vrem să îi încurajăm să se prezinte cât mai repede, şi asta era evident o barieră”, a explicat Rafila. 

„Nu am fost de acord cu plata serviciilor medicale de către nevaccinați, ar face ca oamenii să nu mai meargă la spital. Sper că poziția noastră a fost înțeleasă de parteneri”, a adăugat profesorul Rafila la ieșirea de la negocieri. 

Certficatul verde la locul de muncă

Proiectul care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat, cât şi la privat, presupune mai multe impedimente pentru cei nevaccinați. 

Angajații care nu pot arăta certificatul verde la intrarea în instituția unde lucrează ar putea avea contractul de muncă suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile. Totodată, conform proiectului, angajații care nu se vaccinează vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, iar costurile vor trebui suportate de angajați.

Totuși, proiectul de lege nu va intra la votul final din plenul Camerei Deputaților în această săptămână, deoarece comisiile raportoare nu au finalizat rapoartele, urmând să fie discutate mai multe amendamente.