Altfel de liceeni: ei studiaz─â boala Alzheimer

image
Ionu┼ú Bucuiuman unul dintre elevii Liceului ÔÇ×Vasile LucaciuÔÇŁ din Baia Mare, a primit provocarea de la unul dintre organizatorii olimpiadei TADPOLE

Tineri, de╚Ötep╚Ťi ╚Öi pasiona╚Ťi de cercetare! O echip─â de cinci elevi rom├óni din Baia Mare a c├ó╚Ötigat premiul al II-lea la competi╚Ťia interna╚Ťional─â TADPOLE din Anglia. Ei au f─âcut un program care poate prezice evolu╚Ťia uneia dintre cele mai grave boli ale omenirii, Alzheimer.

Totul a ├«nceput ├«n urm─â cu doi ani, ├«n 2017, c├ónd Ionu╚Ť Buciuman, unul dintre elevii Liceului ÔÇ×Vasile LucaciuÔÇŁ din Baia Mare, a primit provocarea de la unul dintre organizatorii olimpiadei TADPOLE. Apoi s-a str├óns echipa. Cinci tineri, Ionut Buciuman, Alex Kelner, Raluca Pop, Denisa Rimocea ╚Öi Kruk Zsolt ┼či-au pus creierele de genii la contribu┼úie ┼či au reu┼čit s─â fac─â un algoritm care poate prezice evolu┼úia Alzheimer-ului.

Concuren╚Ťilor le-au fost transmise analize de la 800 de persoane, iar ei urmau s─â ia ├«n calcul evolu┼úia st─ârii pacien┼úilor. Elevilor rom├óni nu le-a fost tocmai u┼čor s─â realizeze acest program. ┼×i nu pentru c─â nu ar fi ┼čtiut cum s─â ├«l fac─â. Infrastructura nu prea i-a ajutat.

image
Denisa Rimocea vrea să studieze biologie moleculară în Marea Britanie

ÔÇŁLa ├«nceput a fost greu pentru c─â, la liceu, ├«n Rom├ónia, nu se pred─â tot ce aveam nevoie. A trebuit s─â lucr─âm ├«n limbaje diferite, ├«n programe diferite. Am ├«nceput totul de la zero. Am avut ╚Öi sprijinul unor profesori de la liceu care au crezut ├«n noi ╚Öi ne-au ajutatÔÇŁ, a povestit Kruk Zsolt, unul dintre cei cinci elevi rom├óni c├ó┼čtig─âtori. T├ón─ârul a explicat pentru Click! faptul c─â aceast─â competi┼úie l-a f─âcut s─â-┼či dea seama c─â vrea s─â urmeze o carier─â ├«n IT. De altfel, a ales s─â mearg─â la Politehnic─â ├«n Cluj, ├«ns─â, pe viitor, se va mai g├óndi ce va face ÔÇ×├«n func┼úie de cum va evolua ┼úara ┼či ce va avea de oferitÔÇŁ. 

Un alt membru al echipei este sigur c─â acest proiect i-a deschis apetitul pentru programare. ÔÇ×Pentru mine competi╚Ťia a fost ╚Öi o oportunitate de dezvoltare personal─â, ╚Öi ├«n urma c─âreia mi-am dat seama c─â ├«mi place informaticaÔÇŁ, spune Ionu╚Ť Buciuman, absolvent al liceului Vasile Lucaciu din Baia Mare.

image
Cei cinci români sunt în topul celor mai buni cercetători

Una dintre cele dou─â fete care au pus um─ârul la victoria echipei spune c─â va pleca s─â studieze ├«n str─âin─âtate. ÔÇ×Prin acest proiect am avut ocazia de a aprofunda informa┼úiile pe care le-am acumulat anterior despre structura ┼či modul de func┼úionare al creierului,  dar ┼či de a acumula noi cuno┼čtin┼úe ├«n domeniu. Pe viitor doresc s─â studiez biotehnologie ┼či biologie molecular─â, cel mai probabil la Universitatea din AberdeenÔÇŁ, a spus Denisa Rimocea pentru Click!.

image
Kruk Zsolt se g├ónde┼čte s─â ├«┼či fac─â un viitor ├«n IT, ├«n Rom├ónia

Copiii rom├óni au concurat cu alte 32 de echipe din ├«ntreaga lume. Cele mai multe grupuri erau formate din cercet─âtori, ├«ns─â au fost ┼či studen┼úi ┼či elevi de pe ├«ntreg mapamondul. Rom├ónii au c├ó┼čtigat locul al II-lea la categoria elevilor de liceu, ├«n valoare de 2.500 de lire, adic─â aproximativ 13.000 de lei. Banii, spun ei, ├«i vor folosi pentru a putea participa la conferin╚Ťe din domeniu.

image
Cei cinci români sunt în topul celor mai buni cercetătorifoto: captura Facebook TADPOLE

Ce este Alzheimer

Boala Alzheimer este o afec┼úiune degenerativ─â progresiv─â a creierului care apare mai ales la persoane de v├órst─â ├«naintat─â. Aceasta produce o deteriorare din ce ├«n ce mai accentuat─â a func┼úiilor de cunoa┼čtere ale creierului. Se pierd capacit─â┼úile intelectuale ale individului ┼či a valorii sociale a personalit─â┼úii sale.  ├Än Rom├ónia sunt aproximativ 270.000 de oameni care sufer─â de Alzheimer sau boli similare, iar acest num─âr se v─â tripla ├«n urm─âtorii 30 de ani.

george simion port popular jpg
cristi borcea valentina pelinel milan jpeg
tonciu prodan reghe jpeg
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
laura cosoi jpg
amber heard atunci vs acum jpg
laceanu 1 415551511 jpeg
dana nalbaru noua piesa2 png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
so╚Ťie george simion jpeg
iPhone App Store piata de aplicatii Apple FOTO Shutterstock
colaj kate middleton jpg