Amenzi usturătoare pentru mașinile și motocicletele zgomotoase care circulă noaptea

Ultima actualizare:

Adio, gălăgie în București? Probabil că nu, dar e bine să visăm măcar. O măsură interesantă urmează să fie luată de autorități. Mașinile și motocicletele zgomotoase vor fi interezise pe timpul nopții. Concret, vorbim de autovehiculele care produc zgomote ce depășesc 95 de decibeli. Încălcarea normei va fi pedepsită drastic cu amenzi usturătoare.

Poliţia verifică maşinile în Bucureşti duminica 28 martie 2021 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Primăria Capitalei a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se dorește interzicerea circulației pe timp de noapte a vehiculelor care sunt mult prea zgomotoase.

Concret, dacă proiectul de hotărâre privind „diminuarea zgomotului produs de traficul auto” va trece de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), mașinile și motocicletele care produc un nivel de zgomot care depășește 95 de decibeli (dB) nu vor avea voie să circule în intervalul 21.59-8.00, iar amenda poate ajunge la 5.000 de lei.

„Depășirea limitei de zgomot generează disconfort, deranjarea somnului, afectează sănătatea mintală, productivitatea muncii, procesul de învățare, comportamentul social, produce stres, oboseală cronică, insomnie sau boli cardiovasculare, poate conduce la hipoacuzie și produce efecte negative sociale și economice, acestea fiind amplificate pe timpul nopții. Brigada Rutieră a înregistrat 41 de petiții prin care sunt sesizate aspecte referitoare la poluarea fonică produsă de vehicule care circulă în București”, se arată în proiect, conform Adevărul.ro.

Amenzi de 5.000 de lei pentru mașinile și motocicletele zgomotoase. Vor fi interzise pe timpul nopții

Măsurarea zgomotului produs se va face prin sondaj de către Poliția Rutieră și Registrul Auto Român, în baza protocolului deja încheiat între cele două instutuții.

Nerespectarea normelor constituie contravenție care se va sancționa cu amendă:

  • între 1.500 și 2.500 de lei în cazul depășirii nivelului de zgomot în intervalul 95-100 decibeli. 
  • între 4.000 și 5.000 de lei în cazul depășirii nivelului de zgomot de 100 decibeli.

Trebuie precizat că 110 decibeli pot fi înregistrați într-o discotecă, la un concert rock, la trecerea unei ambulanţe cu sirena pornită sau în proximitatea unor anumite tipuri de motociclete. Totodată, pragul de 120 de decibeli poate fi atins pe o pistă de Formula 1 sau la executarea unui foc cu o armă de calibru mic, conform sursei citate.

Vezi pe Adevărul.ro mai multe detalii despre proiectul de hotărâre privind „diminuarea zgomotului produs de traficul auto”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net