Arafat: ”Trebuie să învăţăm să convieţuim cu coronavirusul“. Ce spune despre al doilea val al epidemiei

16 aprilie 2020
article img
Arafat a precizat că, dacă începem socializarea din nou, s-ar putea să ajungem într-o situaţia mult mai gravă şi vor fi impuse şi mai multe restricţii.Foto: Arhiva Click!

Specialiștii și autoritățile ne atrag atenția că, în lunile care urmează după ridicarea stării de urgență, va trebuie să învățăm să supraviețuim cu coronavirusul, să ne ferim de el și să luăm noi măsuri de protecție.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, într-o intervenţie la Digi24, că românii trebuie să se înveţe cu măsurile de protecţie pe timp îndelungat, pentru că până la găsirea unui vaccin, altă soluţie de prevenire a bolii nu există. „Trebuie să convieţuim cu virusul“, a specificat Arafat care a menţionat că un nou puseu s-ar putea înregistra în toamnă.

„Majoritatea cazurilor sunt uşoare, asimptomatice, care nu au necesitat tratamente deosebite. Încă nu avem un tratament care tratează coronavirus. La diagnostic e testul obligatoriu pentru confirmare şi computer tomograful, care să pună diagnosticul că pacientul are plămânii infectaţi cu COVID-19. Testele rapide bazate pe anticorpi nu sunt de ajutor. Aportul populaţiei ar însemna ca aceste cazuri să nu ajungă la medici”, explică Arafat.

article img
Masca de protecție devine un accesoriu obligatoriu dacă mai vrei să ieși din casă. Regula se aplică în șase județe

”Rugămintea mea către toţi e să nu ia în considerare toate dezbaterile care spun că nu mai trebuie să luăm măsuri, că am trecut de vârf. Populaţia trebuie să înţeleagă că măsurile de izolare, de protecţie, de igienă, trebuie să continue o perioadă. În zonele publice să poarte protecţie, să nu primească musafiri, să nu meargă în vizită. Să nu meargă la rude bătrâne. Nu putem să venim să speculăm că acum e mai bine,. La momentul potrivit se va veni cu o relaxare. Acum va fi sărbătoare şi peste 7-14 zile o să culegem bolnavi, o să avem decedaţi. Spitalele nu au ce face, dar populaţia poate preveni acest lucru. Până la găsirea unui vaccin, măsurile de prevenire, adică igiena, masca, măsurile de distanţare, toate aceste măsuri sunt necesare până ştim mersul acestui virus şi dacă va avea un nou puseu. Noi trecem la fază de convieţuire cu virusul care nu dispare, cel puţin la acest moment asta vedem. Dacă am fi avut vaccin, era mai simplă treaba. După măsurile de relaxare vor fi luate măsurile de convieţuire”, a spus secretarul de stat.

Citește și:

LIVE CORONAVIRUS. Situația în lume

Soso de la Big Brother e medic în prima linie în Germania