Au început negocierile oficiale pentru formarea Guvernului. Ce discută liderii PNL-PSD-UDMR?

Ultima actualizare:

  Florin Cîțu se întâlnește cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor la negocieri pentru formarea noului Guvern
Florin Cîțu se întâlnește cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor la negocieri pentru formarea noului Guvern

Au început negocierile oficiale pentru formarea Guvernului, iar întâlnirea PNL-PSD are loc la Palatul Parlamentului. Delegațiile celor trei partide s-au întâlnit începând cu ora 13.00.

Delegaţiile PNL, PSD şi UDMR, conduse de preşedinţii partidelor, s-au reunit, marţi, la Parlament, pentru prima rundă oficială a negocierilor în vederea formării noului Guvern. De asemenea, se discută și despre programul de guvernare. 

Delegaţia PNL este condusă de Florin Cîţu care este însoţit de Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Dan Vîlceanu, Iulian Dumitrescu şi Rareş Bogdan.

Delegaţia PSD este condusă de Marcel Ciolacu, alături de care se mai află Gabriela Firea, Vasile Dîncu, Sorin Grindeanu  şi Paul Stănescu.  

Delegaţia UDMR este formată din Kelemen Hunor, Tancos Barna, Cseke Atilla şi Csoma Botond.  

Negocieri oficiale pentru formarea Guvernului. Condițiile PNL

 • Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.
 • PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.
 • Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.
 • Nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
 • Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.
 • Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.
 • Reforma statului.
 • Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.


  PSD impune condiții draconice pentru a intra la guvernare alături de PNL
PSD impune condiții draconice pentru a intra la guvernare alături de PNL

Negocieri oficiale pentru formarea Guvernului. Condițiile PSD

La  negocierile dintre cele două formaţiuni, PSD a cerut în primă fază cea mai înaltă funcţie în Executiv, premierul, alături de opt ministere, adică un număr egal de portofolii cu PNL, în contextul în care Uniunii Democrate Maghiare (UDMR) îi revin, conform discuţiilor politice, în formula de guvernare alături de PNL şi PSD, doar două ministere din totalul de 18, scrie Adevărul.

În al doilea scenariu, adică în cazul în care liberalii nu renunţă la premier, sursele politice din interiorul PSD au declarat că social-democraţii sunt gata să ceară mai mult de jumătate din portofolii, printre acestea fiind ministere-cheie precum Finanţele, Transporturile, Sănătatea şi Internele. Mai mult, PSD a luat în vizor în special Ministerul Muncii, portofoliu care decide asupra pensiilor, alocaţiilor şi salariilor, adică subiecte sensibile pentru electoratul PSD.

PSD și proiectul celor 100 de priorități

PSD a realizat o listă cu 100 de priorităţi pe care să le includă în programul de guvernare. Măsurile vizează controlul pandemiei, educaţia şi creşterea nivelului de trai. De exemplu, pensiile ar urma fie mărite cu 11%, nu cu 6%, cât a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, că vrea actualul Executiv. O dublare a creşterii ar avea loc şi în cazul alocaţiilor, adică de 84 de lei, nu 39, în cazul celor pentru copiii între 2 şi 18 ani, şi de 173 de lei, nu 49 de lei, în cazul celor cu vârste cuprinse între 0 şi 2 ani sau care au dizabilităţi.

În ceea ce priveşte criza sanitară, pe lângă extinderea testării şi a vaccinării, social-democraţii vor reanalizarea restricţiilor şi „profesionalizarea” funcţiilor publice care se ocupă de combaterea pandemiei. Pentru facilitarea accesului copiilor la educaţie, PSD cere desfăşurarea cursurilor în regim fizic cu ajutorul testării periodice şi realizarea unui plan de rezervă pentru şcolile care nu pot să îşi desfăşoare orele cu prezenţă fizică. PSD mai propune, printre altele, plafonarea preţurilor la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiţi la încălzire pentru o perioadă de 6 luni, compensarea facturilor la energie şi gaz, cât şi asigurarea subvenţiei la gigacalorie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
image
image
image
image
image
image
casa franta 1 euro facebook jpg
Lukasz Szpunar jpg
iarna aprilie hunedoara jpg
Hotel Ambasador Bucuresti FOTO Shutterstock
autostrada romania ucraina jpg
pensie jpg
labirintul logo jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net