Au început negocierile oficiale pentru formarea Guvernului. Ce discută liderii PNL-PSD-UDMR?

image
Florin C├«╚Ťu se ├«nt├ólne╚Öte cu Marcel Ciolacu ╚Öi Kelemen Hunor la negocieri pentru formarea noului Guvern

Au ├«nceput negocierile oficiale pentru formarea Guvernului, iar ├«nt├ólnirea PNL-PSD are loc la Palatul Parlamentului. Delega╚Ťiile celor trei partide s-au ├«nt├ólnit ├«ncep├ónd cu ora 13.00.

Delega┼úiile PNL, PSD ┼či UDMR, conduse de pre┼čedin┼úii partidelor, s-au reunit, mar┼úi, la Parlament, pentru prima rund─â oficial─â a negocierilor ├«n vederea form─ârii noului Guvern. De asemenea, se discut─â ╚Öi despre programul de guvernare.┬á

Delega┼úia PNL este condus─â de Florin C├«┼úu care este ├«nso┼úit de Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Dan V├«lceanu, Iulian Dumitrescu ┼či Rare┼č Bogdan.

Delega┼úia PSD este condus─â de Marcel Ciolacu, al─âturi de care se mai afl─â Gabriela Firea, Vasile D├«ncu, Sorin Grindeanu┬á ┼či Paul St─ânescu.┬á┬á

Delega┼úia UDMR este format─â din Kelemen Hunor, Tancos Barna, Cseke Atilla ┼či Csoma Botond.┬á┬á

Negocieri oficiale pentru formarea Guvernului. Condi╚Ťiile PNL

  • Formarea unei majorit─â╚Ťi ├«n jurul PNL, cu premier liberal.
  • PNRR este un proiect na╚Ťional, asumat de Rom├ónia ╚Öi aprobat de Comisia European─â.
  • Stabilitatea macroeconomic─â a Rom├óniei, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat fa╚Ť─â de Comisia European─â.
  • Nicio tax─â m─ârita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
  • Continuarea reformelor pe tema salariz─ârii, a pensiilor, precum ╚Öi reforma administrativ─â.
  • Realizarea reformelor asumate pe tema justi╚Ťiei ╚Öi ├«nchiderea MCV.
  • Reforma statului.
  • Men╚Ťinerea parcursului european ╚Öi euro-atlantic ╚Öi a parteneriatului strategic cu SUA.

image
PSD impune condi╚Ťii draconice pentru a intra la guvernare al─âturi de PNL

Negocieri oficiale pentru formarea Guvernului. Condi╚Ťiile PSD

La┬á negocierile dintre cele dou─â forma┼úiuni, PSD a cerut ├«n prim─â faz─â cea mai ├«nalt─â func┼úie ├«n Executiv, premierul, al─âturi de opt ministere, adic─â un num─âr egal de portofolii cu PNL, ├«n contextul ├«n care Uniunii Democrate Maghiare (UDMR) ├«i revin, conform discu┼úiilor politice, ├«n formula de guvernare al─âturi de PNL ┼či PSD, doar dou─â ministere din totalul de 18, scrie Adev─ârul.

├Än al doilea scenariu, adic─â ├«n cazul ├«n care liberalii nu renun┼ú─â la premier, sursele politice din interiorul PSD au declarat c─â social-democra┼úii sunt gata s─â cear─â mai mult de jum─âtate din portofolii, printre acestea fiind ministere-cheie precum Finan┼úele, Transporturile, S─ân─âtatea ┼či Internele. Mai mult, PSD a luat ├«n vizor ├«n special Ministerul Muncii, portofoliu care decide asupra pensiilor, aloca┼úiilor ┼či salariilor, adic─â subiecte sensibile pentru electoratul PSD.

PSD ╚Öi proiectul celor 100 de priorit─â╚Ťi

PSD a realizat o list─â cu 100 de priorit─â┼úi pe care s─â le includ─â ├«n programul de guvernare. M─âsurile vizeaz─â controlul pandemiei, educa┼úia ┼či cre┼čterea nivelului de trai. De exemplu, pensiile ar urma fie m─ârite cu 11%, nu cu 6%, c├ót a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, c─â vrea actualul Executiv. O dublare a cre┼čterii ar avea loc ┼či ├«n cazul aloca┼úiilor, adic─â de 84 de lei, nu 39, ├«n cazul celor pentru copiii ├«ntre 2 ┼či 18 ani, ┼či de 173 de lei, nu 49 de lei, ├«n cazul celor cu v├órste cuprinse ├«ntre 0 ┼či 2 ani sau care au dizabilit─â┼úi.

├Än ceea ce prive┼čte criza sanitar─â, pe l├óng─â extinderea test─ârii ┼či a vaccin─ârii, social-democra┼úii vor reanalizarea restric┼úiilor ┼či ÔÇ×profesionalizareaÔÇŁ func┼úiilor publice care se ocup─â de combaterea pandemiei. Pentru facilitarea accesului copiilor la educa┼úie, PSD cere desf─â┼čurarea cursurilor ├«n regim fizic cu ajutorul test─ârii periodice ┼či realizarea unui plan de rezerv─â pentru ┼čcolile care nu pot s─â ├«┼či desf─â┼čoare orele cu prezen┼ú─â fizic─â. PSD mai propune, printre altele, plafonarea pre┼úurilor la energie electric─â, gaze, lemne de foc, combustibili folosi┼úi la ├«nc─âlzire pentru o perioad─â de 6 luni, compensarea facturilor la energie ┼či gaz, c├ót ┼či asigurarea subven┼úiei la gigacalorie.

laurentiu reghecamp corina caciuc luca si asiana peng
Dorian Popa
FotoJet jpg
image png
David Popovici, EPA jpg
FotoJet (4) jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
sotie cumpanasu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
iliescu revolutie jpg
foto1 vaci jpg
foto 1   h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg