Au muncit o zi întreagă la mucenicul de 1 metru
Unşi cu miere şi perpeliţi prin nucă, simpli sau cu scorţişoară, în formă de soare sau chiar cu chip de om. Mucenici de toate soiurile au putut fi degustaţi la Bucureşti, la un festival pe cinste, dedicat lor.
Cu ocazia sărbătorii Sfinţilor 40 de Mucenici, în piaţa Obor din Capitală, dar şi în parcul Agronomiei, gospodine din toată ţara s-au întrecut în măiestrie şi au împletit mii de mucenici apetisanţi. Dacă în Moldova mucenicii se leagă în forma cifrei 8 şi se coc în cuptor, după care se dau prin miere şi nucă, în Oltenia şi Muntenia aceştia sunt de dimensiuni mai mici şi se fierb în zeamă cu miere şi scorţişoară. Bucureştenii au avut ocazia să deguste ambele variante, iar cei mai pretenţioşi au putut încerca chiar mucenicii – unicat.
Sunt făcuţi din ingrediente 100% naturale şi sunt dospiţi în forme de hartă a Românie, de floare a soarelui şi chiar de om. „În satele din Moldova şi Bucovina mucenicii în chip de om sunt o tradiţie veche. Se fac fără ochi, pentru că gospodinele merg cu ei la biserică, îi sfinţesc, după care îi împart de sufletul morţilor. Noi am încercat să facem un mucenic-om gigant şi am reuşit: are 1 metru lungime. O zi întreagă s-a munci numai la forma lui”, ne-a explicat Gabriela Mateiuc, o gospodină venită la Bucureşti tocmai din Botoşani. Vreţi să plecaţi acasă cu mucenicul de 1 metru? Trebuie să scoateţi din buzunare 100 de lei! Mucenicii munteneşti costă 7 lei porţia, iar ceilalţi între 3 şi 5 lei bucata. Târgurile sunt deschise şi mâine.
Click! SPUNE:
La 9 martie sunt prăznuiţi Sfinţii Mucenici. Tradiţia spune că aceştia, 40 la număr, prigoniţi pentru credinţă, au murit înecaţi. În cinstea lor, în Moldova, se fac 40 de colăcei sub forma cifrei opt, o stilizare a formei umane. În sudul ţării, sunt mici şi fierţi în apă, simbolizând lacul în care au murit sfinţii. Un alt obicei, pe placul bărbaţilor, e acela de a bea 40 de pahare de vin sau ţuică, ca să fii rumen şi sănătos tot anul.
Uite cum prepari mucenicii munteneşti
Ingrediente
Pentru aluat:
- 250g faina
- 120ml apa calduta
- Un praf de sare
Pentru sirop:
- 2 litri apă
- Un praf sare
- 300g zahar
- 3 linguri miere
- Coaja rasă de la o lâmâie
- 2 fiole esenţă de rom
- 2 pliculeţe zahăr vanilat
- 200g sâmburi de nucă
Mod de preparare:
Avem nevoie de sâmburi de nuci, pe care îi punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, pe care îi dăm la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 10 minute. După ce s-au rumenit uşor, îi scoatem din cuptor şi îi sfărâmăm cu un sucitor. Dăm coaja de lămâie pe răzătoarea mică. Într-un castron punem făina, adăugăm un praf de sare, apă şi amestecăm totul până obţinem un aluat elastic, care nu se lipeşte deloc de mână. Luăm bucăţele foarte mici de aluat, le rulăm între suprafaţa de lucru şi podul palmelor până obţinem un rulou subţire, lung de aproximativ 7cm. Din el, formăm un cerc, apoi îl încolăcim în formă de 8. Toţi mucenicii obţinuti îi punem la uscat pe o coală de hârtie, până a doua zi, când îi punem la fiert, cu zahăr, praf de sare. Pe măsură ce fierb, se adaugă mierea, coaja rasă de la lămâie, esenţele de rom, nucă şi scorţişoară. Se servesc atât calzi, cât şi reci.