BCR a pierdut un proces istoric. 200 de clienți plătesc rate mai mici

Ultima actualizare:

    Procesul a durat 5 aniFoto: Mediafax
Procesul a durat 5 aniFoto: Mediafax

BCR a pierdut definitiv un proces foarte important, marți (20 octombrie). Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis irevocabil că dobânda de referință variabilă, modificată unilateral de bancă, este una abuzivă, în procesul colectiv intentat BCR (Banca Comcercială Română) de peste 200 de clienți. Aceasta este o premieră în justiția din România.

Astfel, 200 de români au obținut eliminarea din contract a mai multor comisioane considerate abuzive. BCR a peirdut definitiv, după 5 ani, un proces istorc la Înalta Curte, potrivit Mediafax.

”Constată nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta B.C.R. S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanţi.”, se arată în decizia instanței supreme.

De asemenea, judecătorii  au constatat caracterul abuziv și nulitatea absolută a unei alte clauze, care permite BCR să declare scadența anticipată a creditului, în cazul în care valoare garanțiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului care a rămas de plătit.

ICCJ a admis recursurile declarate de reclamanți și a modificat decizia instanței anterioare. Decizia este irevocabilă, întrucât banca este obligată să modifice contractele încheiate cu clienții reclamanți.

„Am înfrânt BCR în primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani fără 5 zile de la demararea acestui dosar. Toată apa din Amazon nu va fi suficientă pentru a stinge văpaia care urmează”, a scris Gheorghe Piperea, avocatul care i-a reprezentat pe reclamanți, pe pagina personală de pe o rețea de socializare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net