Cabină de WC de 100.000 de lei la un liceu din Brăila! Proiectul a stârnit un uriaş scandal în Consiliul Local

Ultima actualizare:

    Foto: adevarul.ro
Foto: adevarul.ro

Scandal între autoritățile brăilene! Consilierii locali au respinsun proiect semnat de primarul urbei! Este vorba despre construirea unei cabine de WC pentru care ar trebui plătită o sumă astronimică: peste 100.000 de lei. Chiar dacă este destinată persoanelor cu dizabilități, nici așa nu se justifică prețul exorbitant.

Consilierii locali de la Brăila au respins construirea cabinei de WC de 100.000 de lei (din care doar proiectarea costă 26.000 de lei), pe motiv că „preţul este neruşinat”, scrie adevarul.ro. Banala cabină era pentru persoanele cu dizabilităţi, la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu”.

Consilierii acuză ”interese ascunse”

Conform proiectului propus, sub semnătura primarului Marian Dragomir, spre aprobarea Consiliului Local, construirea acesteia ar fi trebuit să coste 102.343,55 lei cu TVA, din care proiectarea 26.180 lei cu TVA.  Suma i-a uimit până și pe consilierii locali, care au acuzat că la mijloc ar exista „interese ascunse”.

Din documentele anexate la proiectul de hotărâre a rezultat că proiectarea a fost deja realizată de firma VALPIC SRL Brăila. A atras atenţia faptul că cheltuielile pentru proiectare şi asistenţă tehnică înseamnă aproape o jumătate din valoarea investiţiei, adică 41.747 lei cu TVA, din care 26.180 lei cu TVA doar proiectarea. Acest lucru i-a scandalizat pe unii consilieri care au cerut detalii. 

Primarul Marian Dragomir a semnat proiectul

Surprinzător este că primarul Marian Dragomir a ţinut partea celor revoltaţi de costuri, deși proiectul era semnat și aprobat de el. Primarul a vrut să arate că, de fapt, proiectantul a analizat şi o soluţie tehnică multa mai scumpă, care ar fi dus totul la valoare totală de 270.910 lei cu TVA. Mai mult, edilul a afirmat, spre uimirea celor prezenţi, că a fost de acord să îl iniţieze şi să permită intrarea sa pe ordinea de zi, tocmai pentru a da un exemplu de idee proastă de investiţie.

„În data de 28.04.2020, liceul transmite raportul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea investiţiei (...) cu valoarea de 110.471,85 lei. Am dat o rezoluţie prin care am considerat că suma este exagerată pentru realizarea sau pentru amenajarea unei singure cabine WC pentru persoanele cu dizabilităţi, în cadrul cabinelor deja existente. Liceul a reanalizat şi pe 25.05.2020 se retransmite devizul refăcut, de data aceasta în sumă de 102.343,55 lei. Sunt iniţiator la acest proiect pentru că am vrut ca lucrurile să meargă mai departe, să înţeleagă şi unii proiectanţi, poate şi unii din conducerea liceului, dar mai ales cei care au atribuţii contabile - economice, că aceste sume sunt pur şi simplu exagerate! Şi să nu mai vină cu astfel de lucruri în faţa Consiliului Local! Peste 1 miliard de lei vechi pentru amenajarea unei singure cabine WC pentru persoane cu dizabilităţi, din punctul meu de vedere este o sumă exorbitantă!”, a declarat Dragomir publicaţiei Obiectiv Vocea Brăilei.

Un astfel de WC costă de 10 ori mai puțin

Unul dintre consilierii locali spune că un astfel de WC costă numai 10.000 de lei, adică 10% din cât au cerut cei de la colegiul brăilean. În final, consilierii au respins investiţia.

Primarul Dragomir a explicat şi că realizarea cabinei de WC respective nici măcar nu presupune o construcţiei nouă, ci doar recompartimentarea toaletei deja existente. În fapt, conform proiectului tehnic, totul înseamnă doar „desfiinţarea parţială a unor pereţi de compartimentare, execuţia unui perete de compartimentare din gips - carton, mărirea unui gol de uşă spre zona cabinei WC specială”, precum şi instalaţia sanitară aferentă cabinei. 

Citește și: 

FOTO Sectorul 5 iese din anonimat. Proiect fabulos discutat de primărie cu Banca Mondială

Așa va arăta Cazinoul din Constanța după lucrările de renovare

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net