Calendar ortodox 2021, 22 noiembrie. Sfinții zilei: Sfânta Muceniță Cecilia, Sfinții Apostoli Filimon, Arhip și Apifia

Sfânta Muceniță Cecilia și Sfinții Apostoli Filimon, Arhip și Apifia sunt prăznuiți la data de 22 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Cecilia și Sfinții Apostoli Filimon, Arhip și Apifia sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 22 noiembrie. Zi de post.

Sfânta Muceniță Cecilia (foto: doxologia.ro)
Sfânta Muceniță Cecilia (foto: doxologia.ro)

Sfânta Muceniță Cecilia și cei împreună cu dânsa, Sfinții Mucenici Valerian, Tivurtie și Maxim

Sfânta fecioară Cecilia s-a născut la Roma într-o familie de cetățeni bogați și cinstiți. Ea a crezut în Hristos când a auzit propovăduirea sfintelor Evanghelii și s-a jurat să-și păstreze fecioria și să nu se mărite închinându-se mirelui Iisus Hristos. Părinții au logodit-o cu forța și o împodobeau cu bijuterii și o îmbrăcau cu haine de preț, dar ea pe dedesubt era îmbrăcată cu o haină de păr și în inimă îl avea pe Hristos la care se ruga neîncetat ca să trimită un înger să-i păzească fecioria. În ziua nunții i-a spus în taină soțului său, Valerian, adevărul, că un înger fecioria îi păzește.

El a cerut să vadă îngerul și ea i-a spus că nu-l poate vedea decât dacă se botează întru dreapta credință.  El a mers la fericitul episcop Urban care l-a învățat Evanghelia și l-a botezat, iar apoi el s-a întors la cea pe care o dorea soață. Numai că acum a văzut pe îngerul care stătea lângă ea, neasemuit de frumos și de strălucitor și acesta le-a pus pe cap o cunună de flori albe și le-a cerut să le păzească. Valerian atât de mult îl iubea pe fratele său, Tivurtie, că i-a arătat și lui dreapta credință și acesta s-a botezat și din păgân a devenit credincios.

Când au fost prinși de prigonitori ei și-au mărturisit dreapta credință și au îndurat toate chinurile la care au fost supuși și apoi dați pe mâna lui Maxim ca acesta să-i taie. Dar, el i-a luat acasă și i-a îngrijit,  a primit și el credința creștinească împreună cu slujitori de-ai săi. Apoi Sfinții Valerian, Tivurtie și Maxim au primit coroana muceniciei și Sfânta Cecilia s-a îngrijit de îngroparea lor. Când ea a fost dusă la judecată și a fost întrebată de sursa puterii ei ea a răspuns “conștiința curată și credința neîndoielnică”. A fost chinuită cu foc și fum trei zile și trei nopți apoi călăul a vrut să-i taie capul cu sabia. A lovit de trei ori dar nu a reușit să-i taie capul.

Credincioșii au adunat sângele cu buretele iar sfânta a mai trăit trei zile întărind în credință pe cei apropiați.

Troparul Sfintei Mucenițe Cecilia

Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Cecilia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Cecilia

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Pe Sfânta Cecilia, care s-a făcut mireasă lui Hristos de bună voie și și-a împodobit inima cu virtuți, cu sfântă cuviință să o lăudăm mulțimea credincioșilor. Că ea a rușinat semeția lui Almachie, strălucind ca soarele în mijlocul celor ce o căutau și după aceea s-a arătat celor de pe pământ Dumnezeiesc sprijin, întărind credința.

Calendar ortodox 2021, 22 noiembrie. Sfinții Apostoli Filimon, Arhip și Apifia

Sfinții Apostoli Filimon, Arhip și Apfia au fost ucenici ai sfântului Apostol Pavel și au pătimit pentru Hristos de la păgânii greci în Kolasia, în vremea împăratului Nero. Când prigonitorii au năvălit în biserică peste credincioșii care se rugau, toți sau speriat și au fugit doar Filimon Arhip și Apifia și-au văzut liniștiți de rugăciune. Păgânii i-au legat și i-au dus cu forța la Artoklis, care era brutarul Efesului.  Sfântul Arhip a fost bătut și străpuns cu cuțitele. Sfântul Filimon a fost bătut fără milă și apoi omorât cu pietre. Sfânta Apifia a fost și ea chinuită și ucisă cu pietre, printre martori la martiriul lor fiind și copii. 

Troparul Sfinților Apostoli Filimon, Arhip și Apifia

Glasul al 3-lea

Sfinților Apostoli, rugați pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinților Apostoli Filimon, Arhip și Apifia

Glasul al 4-lea 

Sfințite Apostole al lui Hristos Filimon, pe cei ce cu credință săvârșesc astăzi preasfântă pomenirea ta, izbăvește-i pe toți de tot felul de ispite și de necazuri.

La 22 noiembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Maxim Capelarie;
  • Sfinții Mucenici Marcu, ștefan și a altui Marcu;
  • Chinuirea Sfântului Mucenic Procopie, cel din Palestina;
  • Sfântul Mucenic Menignu Piuarul;
  • Preacuviosul Parintele nostru Avva;
  • Sfinții Hristofor și Eufimia;
  • Sfinții Talaleu și Antim;
  • Sfântul Tadeu;
  • Sfinții Mucenici Agapion, Sisinie și Agapie;
  • Sfântul Climent, episcopul Bulgariei cel din Ohrida.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net