Calendar ortodox 2021, 24 iunie. Sfinţii zilei. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele, Drăgaica

Ultima actualizare:

    Nașterea Sfântului Ioan Botezătorulfoto: Doxologia.ro
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorulfoto: Doxologia.ro

Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul este prăznuită la data de 24 iunie în calendarul ortodox. Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 24 iunie. Dezlegare la pește.

Minunea naşterii lui Ioan Botezătorul este minunea mică ce va anunţa minunea cea mare. După ce Elisabeta, femeia stearpă, prinde rod în pântecele ei, este rândul Fecioarei care nu a cunoscut bărbat să prindă rod în pântecele ei, iar amândouă maicile ne arată puterea voinţei lui Dumnezeu, căruia toate îi slujesc şi la care totul este posibil. Pruncul Ioan este primul care-l recunoaşte pe Mântuitor căci va sălta în burta mamei sale atunci când vor primi vizita Fecioarei Maria.  

Mulţi s-au minunat de sarcina cea întârziată a “sterpei” şi nu puţini se întrebau dacă nu cumva este acesta Mesia. Când Irod a ucis pruncii ca să zădărncească profeţia şi-a adus aminte şi de ce s-a vorbit la naşterea lui Ioan şi a trimis armata după el să-l ucidă. Elisabeta s-a ascuns în munte şi a cerut ajutor de la Dumnezeu iar muntele a primit-o în pântecele lui şi soldaţii nu au găsit-o. Sfântul Zaharia, părintele lui Ioan, era rânduit să slujească la Templu aşa că se afla în Ierusalim. Irod a trimis de trei ori ostaşi şi i-a cerut pe fiul lui, dar el mereu a răspuns că nu ştie unde se află, iar Irod s-a mâniat şi l-a ucis în Templu, înaintea altarului, iar sângele curs pe marmură s-a întărit ca piatra ca mărturie a ceea ce se întâmplase. La 40 de zile după moartea lui Zaharia, a murit şi maica Înainte Mergătorului iar acesta a rămas în grija unui înger care l-a protejat şi l-a hrănit până în ziua în care s-a arătat ca profet, păzit şi apărat de mâna lui Dumnezeu şi pregătit de puterea lui Ilie pentru a pregăti calea celui ce venea să mântuiască neamul omenesc.

Calendar ortodox 2021, 24 iunie. Sfinţii zilei. Sânzienele, Drăgaica

Sărbătoarea de Sânziene este ocazie de bucurie pentru că este ziua în care începe vara. Noaptea de Sânziene este socotită magică deoarece în această noapte porţile cerului se deschid şi lumea de dincolo se întâlneşte cu lumea de aici. În noaptea de sânziene se lasă descoperite comori de mult ascunse şi pierdute. Florile de sânziene se leagă în formă de cruce şi se duc la biserică pentru a fi sfinţite şi păstrate pentru alungarea bolilor şi a tuturor relelor.

Sânzienele sunt personaje mitice nocturne care cântă şi dansează în cete şi ajută la rodirea plantelor şi a pomilor. Drăgaica se naşte la 9 martie şi creşte până a 24 iunie. De Drăgaică, în Moldova, se alege cea mai frumoasă fată din regiune. În lucrarea sa, Descrierea Moldovei, domniorul-cărturar Dimitrie Cantemir ne povesteşte: „în acea vreme a anului când încep să se coacă semănăturile, toate fetele de ţărani din satele învecinate se adună şi o aleg pe cea mai frumoasă dintre ele, căreia îi dau numele de «Drăgaica». O petrec pe ogoare cu mare alai, o gătesc cu o cunună împletită din spice şi cu multe năframe colorate şi-i pun în mâini cheile de la jitniţe. Drăgaica, împodobită în acest chip, se întoarce de la câmp spre casă, cu mâinile întinse şi cu năframele fluturând în vânt, de parcă ar zbura. Şi cutreiera toate satele din care s-a adunat lume s-o petreacă“.

Troparul la nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

 Glasul al 4-lea

Proorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.

Condacul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Ceea ce mai înainte era stearpă, astăzi pe Înaintemergătorul lui Hristos naşte şi el este plinirea a toată proorocia. Că pe Care proorocii mai înainte L-au propovăduit, pe Acesta în Iordan mâna punându-şi, s-a arătat Cuvântului lui Dumnezeu, Prooroc Propovăduitor, împreună şi Înaintemergător.

La 24 iunie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Niceta de Remesiana;
  • Sfântul Atanasie din Paros.
image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net