Calendar ortodox 2021, 29 decembrie. Sfinţii zilei. Pomenirea celor paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem

Cei paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem sunt prăznuiţi la data de 29 decembrie în Calendarul ortodox. Cei paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem sunt sfinţii zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 29 decembrie.

Uciderea pruncilor mai mici de doi ani din Bethleem și din împrejurimi (icoană de Mihai Coman)
Uciderea pruncilor mai mici de doi ani din Bethleem și din împrejurimi (icoană de Mihai Coman)

Calendar ortodox 2021, 29 decembrie. Pomenirea celor paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem

La Naşterea Domnului, Irod i-a chemat la el pe magi pentru a îi iscodi despre Naşterea Minunată a Pruncului pe care el dorea să-l omoare pentru a nu se împlini cele profeţite de sfinţii proroci. Când magii în loc să se întoarcă la el să-i dezvăluie locul unde se află pruncul au ales să părăsească ţara pe altă cale, pe furiş, nemernicul s-a enervat tare şi şi-a vărsa mânia asupra copiilor nevinovaţi. Ca o fiară însetată de sânge s-a aruncat asupra pruncilor care cu nimic nu greşiseră. A trimis soldaţi pregătiţi de război ca să omoare pe toţi pruncii mai mici de doi ani din Betleem şi împrejurimi, adică toţii copii în care s-ar fi putut împlini profeţiile. Soldaţii au fost necruţători nu am ţinut cont de pânseltele pline de amar ale mamelor care strigau de se auze până la cer pentru a se împlini profeţia “Glas în Rama s-a auzit, plângere, tânguire și țipet mult”. Rama era o cetate lângă Betleem. Copii au fost omorâţi cu multă cruzime, cu sabia, îzbiţi de ziduri, trântiţi de pământ şi călcaţi în picioare, sugrumaţi, despicaţi sau rupţi în bucăţi. 14.000 de copii au murit din ordinul lui Irod care şi-a primit pedeapsa murind într-un mod mizerabil, dar mai întâi i-a omorât pe cei care doreau sufletul Pruncului, arhiereul Ircan şi cei care îi dezvăluiseră locul de naştere al pruncului, chiar şi prorocul Zaharia, tatăl lui Ioan a fost ucis tot atunci pentru că a dus-o pe Maria în templu la locul în care stăteau fecioarele dar şi pentru că nu l-a dat pe Ioan spre  a fi ucis. Irod pe mulţi a ucis după aia, 70 de membri ai Sinedriului, pe fratele său Feror şi Pe sora lui Salomi, pe soţia lui Mariamna şi pe fiul lor Antipatru şi mulţi alţi nevinovaţi precum doi iubiţi învăţaţi ai Ierusalimului Avrifei și Matei Garguloti şi prietenii lor pe care i-a ars de vii. Pe mulţi i-a torturat şi pe mulţi i-a băgat în temniţă. Iar când a fost să moară a dat poruncă şi mai mulţi să fie ucişi ca nimeni să nu se bucure de moartea lui ci să fie ocupaţi să-şi jelească propriile necazuri.

Troparul Sfinţilor 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod

Glasul 1

Pentru durerile sfinţilor, care pentru Tine au pătimit, Milostiv fii, Doamne şi vindecă toate durerile noastre, Iubitorule de oameni.

Condacul Sfinţilor 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod

Împlinind rânduiala cea pentru noi, şi pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cereşti, Te-ai înălţat în mărire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărţit, ci ai rămas nedepărtat, zicând celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră.

În Betleem la Împăratul Cel Ce S-a născut, magii de la Răsărit cu daruri au venit, călăuziţi fiind prin stea, din Înălţime; dar Irod s-a tulburat şi a secerat pe prunci ca pe nişte grâu, temându-se că stăpania lui va cădea curând.

La 29 decembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Cuviosul Marcel, stareţul Mănăstirii Neadormiţilor;
  • Cuviosul Marcu de la peşteră şi Teofil Plângătorul
  • Cuviosul Părintele nostru Tadeu Marturisitorul.
  • Cuviosul Părintele nostru Veniamin;
  • Cuviosul Părintele nostru Antinodor;
  • Cuviosul Gheorghe, episcopul Nicomidiei;
  • Sfinţirea bisericii sfinţilor patruzeci de Mucenici, ce se află lângă Halcotetrapilu.
image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net