Calendar ortodox 2021, 30 decembrie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Anisia

Sfânta Muceniță Anisia este prăznuită la data de 30 decembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Anisia este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 30 decembrie.

Sfânta Muceniță Anisia (foto: doxologia)
Sfânta Muceniță Anisia (foto: doxologia)

Calendar ortodox 2021, 30 decembrie. Sfânta Muceniță Anisia

Sfânta muceniță Anisia a trăit în Tesalonic în vremea împăratului Maximian și avea părinți înstăriți care au crescut-o în dreapta credință învățând-o dogmele cele adevărate. Fiind Crescută în Duhul Adevărului și având obiceiuri îngererești fecioara Anisia strălucea de frumusețe, bună cuviință și înțelepciune dar se ascundea în camera ei unde se ruga la Hristos în genunchi și udând pământul cu lacrimi. Când părinții ei au trecut la Domnul ea a moștenit o visterie plină de aur și argint, case mari și arătoase, turme de animale, o mulțime de sclavi, o grămadă de haine de preț țesute cu fir de aur, bijuterii și pietre prețioase. 

Pentru că era plină de Duh Sfânt și pentru că-l iubea pe Hristos s-a hotărât să dăruiască tot ce avea celor aflați în nevoie. Așa că vindea și ce primea fără să se tocmească împărțea săracilor celor ce sufereau în temnițe. Pe cei suferinzi îi îngrija pe mulți îi cerceta și din averea ei îi ajuta. Când a terminat averea a început să trudească cu propriile mâini. Împăratul Maximian a obosit de prigoană și a dat liber ca oricine dorea să ucidă creștini să o poată face fără a fi pedepsit de împărăție. Sfânta Anisia cuprinsă de râvnă a ieșit din casă în vremea unui praznic păgân în care se aducea jertfă Soarelui, a intrat între păgâni și s-a însemnat cu semnul crucii. Unul din soldați cuprins de turbare a tăiat-o cu sabia fără nici o rușine. Creștinii jelind-o pentru tinerețile ei i-au luat sfintele moaște și le-au îngropat cu cinste în afara orașului, iar mai târziu au zidit deasupra casă de rugăciune. 

Troparul Sfintei Mucenițe Anisia

Glasul 4

Mielușeaua Ta, Iisuse, Anisia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Rugăciunea Sfintei Anisia

Atotputernice Doamne Dumnezeule, Părintele Unuia Născut Fiului Tău, Iisus Hristos, al Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru, Cela ce șezi pe scaunul slavei Tale, Căruia Îți slujesc mii de mii de arhangheli și mii de îngeri îți stau înainte, supunându-se poruncii Tale: scaunele, domniile, începătoriile, stăpâniile, pe care Te laudă heruvimii și Te măresc serafimii neîncetat cântând întreită cântare. Tu pe duhurile care nu se plecau ție le-ai cufundat în tartarul cel prea adânc și pe balaur, care s-a lipit de darul Tău, l-ai legat cu legături nedezlegate și scaunul lui l-ai surpat la pământ și de la slujba cea cerească l-ai izgonit, lipsindu-l de viața cea fericită, iar cu moartea cea cu defăimare a Crucii ai surpat mândria aceluia.

Tu din sânurile Tale cele fără prihană ai trimis la noi pe Dumnezeu Cuvântul, Care era mai înainte de veci, pe Mântuitorul sufletelor noastre, Cel născut prin umbrirea Duhului Sfânt și din Maria Fecioara, Care printr-Însul ai căutat oaia cea rătăcită, ai întărit pe cea neputincioasă și ai vindecat pe cea zdrobită. Pe Tine Te chem, eu smerita și păcătoasa roaba Ta, cu toată inima mea. Tu, Cel ce știi gândurile fiecăruia, focul cel aruncat în lume de Unul Născut Fiul Tău l-ai aprins în inima mea și scânteia credinței, care este în mine, ai schimbat-o în făclia dragostei. Vino să mă mântuiești pe mine, nevrednica roaba Ta, pentru că pe Tine Te doresc, pe Tine Te caut și de Tine mă lipesc din toată inima mea.

Doamne Dumnezeule, Fiule, primește rugăciunea mea cea adusă ție cu inimă zdrobită și cu duh de smerenie. Nu mă trece cu vederea pe mine, pentru care, O! Iisuse Hristoase, ai fost pironit pe cruce și lovit peste obraz; pentru care ai băut oțet cu fiere și ai gustat moartea amară și a treia zi ai înviat din morți, Te-ai înălțat la cer și șezi de-a dreapta Tatălui.

Nu mă rușina, nici nu mă lepăda din numărul roabelor Tale, ci învrednicește-mă ca o creștină a mă mântui prin semnul Sfintei Tale Cruci. Fă-mă părtașă patimilor Tale, săvârșind în mine voia Ta, ca să fiu credincioasă a mă arăta feței Tale. Tu mă păzește, pătrunde cu frica Ta trupul meu, căci de judecățile Tale m-am temut. Închide ochii mei ca să nu vadă deșertăciunea, ci mai bine, mă rog ție, deschide-i ca să cunosc minunile din legea Ta, căci spre Tine sunt aruncată din pântecele maicii mele. Tu ești Domnul meu; tatăl meu și maica mea m-au părăsit, iar Tu, Doamne m-ai primit.

Îndreptează pașii mei, ca să nu mă umplu de rușine, eu roaba Ta; fă cu mine semn spre bine și împlinește cererea mea, pentru că înaintea Ta este toată dorirea mea și suspinul meu de la Tine nu s-a tăinuit. Iarăși către Tine mă rog, Dumnezeule Părinte, ajută-mi ca să nu se afle prihană în mine, roaba Ta, căci ție mă aduc punându-mă pe altarul mărturisirii și al smereniei mele, să fiu primită ca o ardere de tot; astfel să fie jertfa mea înaintea Ta. Învrednicește-mă a urma Mielului Tău Celui fără prihană, lui Iisus Hristos, Căruia, împreună cu Tine și cu Duhul Sfânt, se cuvine slava, cinstea și puterea în veci. Amin.

La 30 decembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniți

  • Cuvioasa Teodora din Cezareea;
  • Sfantul Mucenic Fileter;
  • Cuviosul Leon, arhimandritul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net