Calendar ortodox 2021, 9 octombrie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu

image
Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeufoto: Doxologia.ro

Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu este prăznuit la data de 9 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 9 octombrie.

Sfântul Apostol Iacov a fost unul din cei 12 ucenici ai lui Hristos, martor al minunilor înfăptuite de acesta şi ascultător al vorbelor Mântuitorului. El a fost fratele vameşului şi evanghelistului Matei, amândoi copii ai lui Afeu. A fost ales de Iisus ca ucenic şi propovăduitor al Evangheliei fiind de faţă al Cincizecime când Duhul Sfânt s-a pogorât în limbi de foc asupra ucenicilor şi a propovăduit ce a trăit şi a văzut, patimile, învierea şi înălţarea Lui Iisus Hristos. Sorţii iau căzut să predice Sfânta Evanghelie la Eleutheropolis şi împrejurimi şi în tot Egiptul. Pe unde a mers a trecut prin mari încercări dar Dumnezeu a făcut prin el minuni multe şi pe mulţi i-a convins de adevărul spuselor sale, a convertit foarte mulţi păgâni la creştinism, a ridicat biserici şi a hirotonit preoţi şi episcopi. Sfântul Apostol Iacov a suferit moarte martirică în oraşul egiptean Ostracina, fiind crucificat de către închinătorii la idoli.

Troparul Sfântului Apostol Iacob al lui Alfeu

 Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Iacob, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Iacob al lui Alfeu

 Glasul al 2-lea 

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Ca pe un Luceafăr, ce luminează toată făptura, pe însuşi văzătorul lui Hristos şi de Dumnezeu grăitorul, Apostolul Iacob, cu cântări să-l lăudăm, cinstind astăzi prăznuirea lui; că se roagă pururea pentru noi toţi.

Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă. 

Cel ce vânător păgânilor preaminunat s-a arătat şi între ucenici preacinstit şi cu Apostolii împreună locuitor, Sfinte Apostole Iacob, lumii bogăţie de tămăduiri izvorăşte şi apără de primejdii pe cei ce-L laudă. Pentru aceasta cu un glas strigăm către dânsul: miluieşte pe toţi cu rugăciunile tale, Apostole!

La 9 octombrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Cuvioşi Andronic şi Atanasia, soţia lui;
  • Dreptul Avraam şi nepotul său, Lot;
  • Sfânta Muceniţă Poplia;
  • Sfântul Cuvios Petru;
  • Sfântul Mucenic Ignatie Athonitul.
meghan markle harry regina jpeg
regina elisabeta gettyimages 480918760 jpg jpeg
inger   brigitte pastrama 1 jpeg
cub bianca dragusanu sofia animat gif
Anamaria Prodan Laurențiu Reghecampf
gabriela cristea
iulia albu
simona gherghe
pensionar violator jpg
Consulatul Onorific al Belgiei la Timișoara FOTO Ștefan Both
image
image
image
image
militar pedofil jpeg
1 priscilla chan si mark zuckerberg jpg jpeg
calendar ortodox 2021 29 septembrie sfantul cuvios chiriac sihastrul png
talibani
Regina Elisabeta
miting vietnam sursa facebook azopan (2) jpg