Calendar ortodox 2022, 10 martie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent

Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent sunt prăznuiți la data de 10 martie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 10 martie. 

Sfântul Mucenic Codrat (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Codrat (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 10 martie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie și al celor împreună cu dânșii

Sfântul Mucenic Codrat s-a născut în vremea cumplitelor prigoane înfăptuite de păgâni în vremea împăraților Deciu și Valerian. O femeie creștină pe nume Rufina din cetatea Corint a luat drumul pustiului în speranța că va scăpa de chinurile urmăritorilor pentru a putea da naștere pruncului pe care îl purta în pântece. Ea se ferea de toată lumea și se ascundea rătăcind prin locuri neumblate de picior omenesc. Așa s-a făcut că i-a venit sorocul și a dat naștere unui băiat, numai că după nașterea grea ea a trăit puține zile și a murit lăsând pruncul în voia lui Dumnezeu. Cel care dă hrană la tot trupul și-a deschis mâna sa care satură pe tot cel viu și nu a trecut cu vederea pe orfanul pierdut în pustie. Dumnezeu s-a făcut astfel tată și mamă iar micul copil a fost hrănit cu mierea și polen și adăpat cu roua de pe frunze până s-a făcut suficient de mare și de puternic pentru a se putea hrăni singur cu plantele din pustie.  A trăit ca sfântul Ioan Botezătorul până a fost găsit de niște oameni credincioși care l-au dus în cetate și a învățat carte, iar cu darul lui Dumnezeu vindeca toate bolile oamenilor care-l căutau. Crescut în pustie nu a putut să suporte prea mult gâlceava orașului așa că a luat iar drumul pustiului unde a stat până la bătrânețe.

Cei care aveau dragoste pentru Hristos și pentru învățăturile cele duhovnicești ale Sfântului Codrat îl căutau pentru a îi fi aproape. Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel și Crescent i-au fost alături ca prieteni și au pătimit împreună cu el pentru Hristos Dumnezeu. Ei au fost capturați de Iason, supusă slugă a lui Deciu care i-a judecat și deși era uimit de înțelepciunea lui Codrat nu voia să creadă adevărul și i-a bătut și torturat, i-a ars în foc iar ei îndurau bărbătește totul fără să se lase biruiți. Au fost scoși din cetate și tăiați cu sabia iar din pământul îmbibat cu sânge a izvorât izvor de apă curată și limpede spre amintirea veșnică a mucenicilor lui Dumnezeu. După ei și alți creștini au fost dați morții. Un alt Dionisie a fost tăiat cu sabia, Victorin, Victor și Nichifor au fost zdrobiți într-o piuă de piatră, lui Claudie i-au tăiat mânile și picioarele, Dodor a fost aruncat în foc, Serapion a fost decapitat, Papie a fost înecat în mare ca și Leonid care a suferit tortură multă înainte. Printre cele care au urmat învățătura și credința sfântului Codrat au pătimit și au suferit au fost și femei care au avut curajul de a mărturisi pe Hristos, Hariesa, Nunehia, Vasilisa, Nica, Gali, Galina, Teodora. Mulți au trecut la Domnul în acea perioadă a muceniciilor, unii tăiați de sabie, alți înecați sau pur și simplu morți în timpul torturilor la care erau supuși pentru slava lui Dumnezeu și toți au luat primit cununile biruinței lui Hristos.

Troparul Sfinților Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie și al celor împreună cu dânșii

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie și al celor împreună cu dânșii

 Glasul 1

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, și a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, miluește-i pe toți, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Mărirea cea de șase ori numărată a mucenicilor lui Hristos să o lăudăm noi credincioșii, cu cântări: pe Sfinții Mucenici Codrat și pe Ciprian, pe Anecton și pe Crescent, pe Pavel și pe Dionisie. Că aceștia s-au nevoit până la tăiere și moarte și primind cununile nestricăciunii, se roagă pentru sufletele noastre.

La 10 martie  în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Cuvioasă Anastasia; 
  • Sfântul Marcian; 
  • Sfântul Mucenic Mihail din Agrafa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net