Calendar ortodox 2022, 2 martie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Cirenei

Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Cirenei este prăznuit la data de 2 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Cirenei este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 2 martie.

Calendar ortodox 2022, 2 martie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Cirenei

Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Cirenei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Cirenei (foto: doxologia.ro)

Sfântul Teodot era originar din Galiția născut din părinți creștini. El a crescut cu învățătură de carte și de fapte bune și a mers în insula Ciprului unde le arăta elinilor înșelăciunea idolească și le descoperea necurăția păgânească povățuindu-i pe cale mântuirii învățându-i să creadă în Hristos, Dumnezeul cel viu. Împăratul Liciniu începuse prigoana creștinilor și guvernatorul Ciprului era Savin. Când a aflat de învățătura lui Teodot a dat poruncă să fie capturat pentru a fi chinuit dar sfântu-l prinzând de veste i-a ieșit în întâmpinare, ba mai mult l-a și certat pe guvernator pentru credința lui greșită. Acesta s-a înfuriat și pe loc a dat ordin să fie bătut. Când l-a auzit rugându-se la Hristos acesta râdea de el zicându-i că se amăgește și că-l va bate până se va închina la idoli, dar oricâte chinuri a îndurat el la Hristos nu a renunțat deloc. L-a bătut și l-a jupuit, l-a pus pe pat de fier și a făcut focul dedesubt, iar Teodot îi mulțumea lui Hristos și îi aducea slavă lui Dumnezeu. Apoi Savina a poruncit să i se bată cuie în tălpi și să fie forțat să mărșăluiască prin cetate iar el alerga și îi învăța prin exemplul său ce este dragostea față de Hristos. În timpul ăsta împăratul Constantin cel Mare sub semnul crucii l-a învins pe Maxențiu deși nu avea prea mari șanse și a dat atunci ordin ca prigoana împotriva creștinilor să înceteze pe dată. Sfântului Teodot i-a părut rău pentru că și-ar fi dorit să moară pentru Hristos dar s-a întors pe scaunul arhieresc din Cirene și a mai păstorit pe creștini încă doi ani înainte să meargă la Domnul Hristos purtând și coroana arhieriei pe lângă cea a muceniciei.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Cirenei

 Glasul al 4-lea.

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge, Sfințite Mucenice Teodot, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Cirenei

 Glasul al 3-lea

Credința cea rea a mării ai rușinat și înșelăciunea închinării la idoli cu puterea dreptei credințe ai rănit-o și făcându-te ca o ardere de tot Dumnezeiască, prin lucrarea minunilor tale ai ajuns cunoscut până la marginile lumii, Preasfințite Mucenice Teodot. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să ne dăruiască nouă mare milă.

La 2 martie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

Sfântul Mucenic Isihie Sincliticul;

Sfântul Mucenic Cvint;

Sfântul Mucenic Tribimiu;

Sfântul Mucenic Nestor;

Sfântul Apostol Parmena;

Sfânta Eutalia;

Sfântul Mucenic Troadiu;

Sfinții Mucenici Andronic și Atanasia;

Sfântul Nicolae, preotul din Plana;

Sfântul Ioachim din Itachi.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net