Calendar ortodox 2022, 23 septembrie. Sărbătoarea zilei. Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este prăznuită la data de 23 septembrie în calendarul ortodox. Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este între sărbătorile zilei cinstite de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 23 septembrie. 

Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (foto: doxologia.ro)
Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 23 septembrie. Sărbătoarea zilei. Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Prorocul Maleahi a fost cel care, inspirat de Sfântul Duh, a profețit zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și care a spus că înaintea lui Mesia va veni Înaintemergătorul său întărind minunea întrupării prin altă minune, care se aseamănă dar care nu este la fel. Dumnezeu a vestit și nașterea Înaintemergătorului tot printr-o  slujire specială prin vestirea unui înger.

Cu șase luni înainte de Bunavestire a Maicii Domnului, Arhanghelul Gavril s-a arătat preotului Zaharia pe când acesta se afla în templu și tămâia altarul lui Dumnezeu, spunându-i că soția lui va naște un fiu pe care el să-l numească Ioan și care se va umple de Duh Sfânt încă din pântecele maicii sale (Luca 1:13-15). Pentru că vârsta lor înaintată nu le nu le mai dădea speranțe că vor avea un fiu, Zaharia a pus la îndoială spusele îngerului așa că Dumnezeu l-a pedepsit lundu-i graiul până ce va vedea cu ochii lui pruncul binecuvântat de Dumnezeu.

La ieșirea din Templu, poporul aștepta binecuvântarea și a înțeles că preotul lor a avut o vedenie din cauza muțeniei lui. Descoperirea Arhanghelului lui Dumnezeu s-a adeverit întocmai iar sfânta Elisabeta a scăpat de rușinea nerodirii pântecelui născându-l pe Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Sunt numai trei nașteri al căror zămisliri din pântece au minunat lumea. Sfânta Ana a rodit pe Fecioara Maria, născătoarea de Dumnezeu; Elisabeta, pe Înaintemergătorul Domnului; iar Fecioara Maria, pe Isus Hristos, Mântuitorul omenirii.

Toate aceste zămisliri au fost vestite de trimis ceresc și toate au avut loc cu ajutor Dumnezeiesc. 

Tropar la Praznicul zămislirii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

 Glasul al 4-lea

Ceea ce mai înainte erai stearpă și neroditoare, veselește-te; că iată ai zămislit pe Sfeșnicul Soarelui, Cel Ce va să lumineze toată lumea care pătimea cu nevederea. Dănțuiește Zaharia cu îndrăzneală strigând: Prooroc Celui Preaînalt este cel ce are să se nască.

Condac la Praznicul zămislirii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

 Glasul 1 

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, și a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, miluește-i pe toți, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Se veselește luminat Marele Zaharia, cu Sfânta Elisabeta soția sa cea întru tot mărită, după vrednicie zămislind pe Sfântul Ioan Înaintemergătorul, pe care Arhanghelul l-a binevestit bucurându-se. Iar noi oamenii după vrednică datorie îl cinstim, ca pe un tăinuitor al darului.

La 23 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Andrei, Ioan, Petru și Antonie; 
  • Sfânta Muceniță Raida, fecioara (†308); 
  • Sfintele Cuvioase Xantipa și Polixenia; 
  • Sfântul Mucenic Nicolae Pantopolitul; 
  • Sfântul Mucenic Ioan din Conita.
image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net