Calendar ortodox 2022, 24 septembrie. Sfinții zilei. Sfânta Mare Muceniță, întocmai cu apostolii, Tecla

Sfânta Mare Muceniță Tecla este prăznuită la data de 24 septembrie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță  Tecla este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 24 septembrie. 

Sfânta Muceniță Tecla (foto: doxologia.ro)
Sfânta Muceniță Tecla (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 24 septembrie. Sfinții zilei. Sfânta Mare Muceniță, întocmai cu apostolii, Tecla

Sfânta Mare Muceniță Tecla, cea întocmai cu apostolii, este prima femeie care a pătimit pentru credința ei în Hristos. Ea l-a cunoscut pe Hristos în predica sfântului Apostol Pavel când acesta predica în Iconium, în casa lui Onisifor, vecinul Teclei.

Ea a hotărât să trăiască în feciorie pentru ca trupul ei să devină templu al Duhului Sfânt. A rupt logodna cu Tamirie care o iubea cu pasiune și a refuzat să se mai mărite. Pentru ca să se răzbune, împreună cu mama lui, Tamirie a lansat zvonuri despre Pavel că ar fi vrăjitor și astfel a fost întemnițat, biciuit și mai apoi alungat din cetate, iar sfânta Tecla a fost condamnată la moarte prin ardere pe rug.

La ora execuției s-a stârnit furtună mare și inundații, sfânta a reușit să evadeze și să se alăture sfântului Pavel în Antiohia. Aici, un tânăr bogat și desfrânat pe nume Alexandru s-a îndrăgostit de frumusețea ei și ar fi vrut să o aibă de amantă. Lovindu-se de refuz a pârât-o că este creștină și a fost aruncată fiarelor sălbatice care nu s-au atins de ea. S-a întors în patria sa unde Tamirie murise, dar mama ei refuza creștinismul așa că a plecat în Seleucia în pustie unde s-a nevoit multă vreme într-o peșteră. Acolo, după ce a rezistat la multe și grele ispite s-a făcut cunoscută prin multe tămăduiri minunate.

Vracii păgâni, din invidie pentru vindecările ei au trimis tineri desfrânați ca să o ispitească și să o piardă dar Tecla a intrat într-o stâncă ce i-a fost și adăpost și mormânt. 

Troparul Sfintei Întâi Mari Mucenițe și întocmai cu Apostolii Tecla

Glasul al 4-lea

 Mielușeaua Ta, Iisuse, Tecla, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Întâi Mari Mucenițe și întocmai cu Apostolii Tecla

 Glasul al 8-lea 

Cu frumusețea fecioriei ai strălucit, cu cununa muceniciei te-ai împodobit și apostolie ți s-a încredințat, fecioară, ca unei mărite; și văpaia focului ai prefăcut-o în rouă, iar prin rugăciunea ta furia taurului ai înfrânt-o, ca una care ești întâia nevoitoare.

La 24 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Siluan Athonitul Sfântul Cuvios Coprie; 
  • Sfântul Petru Aleutul; 
  • Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din pomul de mirt - Myrtidiotissa

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net