Calendar ortodox 2022, 28 octombrie. Sfinții zilei: Sfântul Iachint de la Vicina

Sfântul Sfântul Iachint de Vicina este pomenit la data de 28 octombrie în Calendarul ortodox. Sfântul Iachint de la Vicina este unul dintre sfinții zilei, cinstit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 28 octombrie.

Sfântul Sfântul Iachint de Vicina (foto: doxologia.ro)
Sfântul Sfântul Iachint de Vicina (foto: doxologia.ro)

În Calendarul ortodox 2022, 28 octombrie: Viața sfântului Iachint de la Vicina

Sfântul Iachint de Vicina a fost ultimul mitropolit al Vicinei (denumirea veche localității Isaccea, județul Tulcea) și primul mitropolit al țării Românești și este prăznuit la 28 octombrie. 

Mitropolia Vicinei a fost întemeiată de Imperiul Bizantin înainte de formarea țării Românești în secolul al 14 fiind cucerită de tătari pentru ca mai apoi din 1352 să intre sub ocupație genoveză. Nu se știe când a părăsit scaunul episcopal, dar se știe că s-a refugiat la Curtea de Argeș, capitala de atunci a țării Românești și că după o intensă corespondență între Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și domnitorul Vlalahiei de atunci, Nicolae Alexandru Basarab, Iachint este recunoscut mitropolit al țării Românești. În acea vreme împărat la Constantinopol era Ioan al 5-lea Paleologul și patriarh Calist, care-l numea pe Iachint “păstor legiuit a toată Ungrovlahia cu rangul de mitropolit preacinstit, spre binecuvântarea și îndreptarea duhovnicească a domnitorului, copiilor lui și a întregii sale domnii”. 

El a reorganizat biserica țării Românești, a hirotonit și a pregătit preoți de mir, și la recomandarea prietenului său Sfântul Grigorie de Palama l-a adus la Tismana pe Sfântul Nicodim care va organiza viața mănăstirească după modelul de viețuire din sfântul Munte Athos și a păstrat legătura cu românii ortodocși din Transilvania trimițând preoți spre mângâierea poporului. A trecut la Domnul în anul 1372 și a fost înmormântat lângă biserica mitropolitană din Argeș. 

Propunerea de canonizare a sfântului Iachint a fost înaintată sfântului sinod la 19 iunie 2008 și este trecut în calendar cu cruce neagră.

Troparul Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești

Glasul 1

Vrednic următor al ierarhilor dobrogeni și întâiule între mitropoliții țării Românești, Sfinte Ierarhe Iachint, te-ai arătat mărturisitor al dreptei credințe, lucrător al virtuților și rugător pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești

Glasul al 8-lea

Pe apărătorul dreptei credințe, pe Sfântul Ierarh Iachint de Vicina, cel ce s-a arătat ca un luceafăr strălucitor în zorii Mitropoliei țării Românești și a împlinit cele duhovnicești ale păstoriților săi, să-l lăudăm cu inimi curate la prăznuirea sa cea de peste an, zicând: Bucură-te, sfinte slujitor al lui Hristos pe pământ românesc.

Calendar ortodox 2022, 28 octombrie. Sfinții Mucenici Terentie, Neonila și cei șapte fii ai lor

Terentie, fiind creștin dreptcredincios, s-a căsătorit prin nuntă legiuită cu Neonila, care era de aceeași credință cu el, și au avut șapte fii: Sarvil, Fota, Teodul, Vila, Ierax, Nitul și Eunichie. Cei doi își creșteau copiii în dreapta credință până au fost prinși de păgâni și duși în fața judecății celei fără de lege. Acolo ei l-au mărturisit cu îndrăzneală pe Domnul nostru Iisus Hristos și i-au hulit pe idolii păgânilor. Li s-a pregătit o soartă îngrozitoare. Au fost torturați și chinuiți fără măsură iar rănile le erau stropite cu oțet. Ei îndurau totul liniștiți rugându-se de parcă nimic nu li se întâmpla, mângâindu-se unul pe altul.

Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile și și-a trimis îngerii care le-au dezlegat legăturile. Când păgânii i-au găsit dezlegați și fără urmă de rană s-au înspăimântat și i-au aruncat mâncare fiarelor înfometate. Prin grija lui Dumnezeu îngrozitoarele fiare și-au schimbat cruzimea în blândețe de oaie. Păgânii le-au găsit pedeapsă nouă aruncându-i în cazane cu smoală fierbinte dar imediat focul s-a stins și smoala s-a răcit. Când păgânii au văzut că nu-i pot dovedi cu chinurile le-au tăiat capetele cu săbiile, iar sfinții Terentie, Neonila împreună cu cei șapte fii ai lor și-au găsit sfârșitul.

Troparul Sfântului Mucenic Terentie, al Sfintei Neonila și al celor împreună cu dânșii

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Terentie, al Sfintei Neonila și al celor împreună cu dânșii

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Săvârșind astăzi cu credință pomenirea Sfinților Mucenici Terentie și a Neonillei, soția sa și a fiilor lor, să slăvim pe Domnul, Cel Ce cu mărire i-a preamărit.

La 28 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Iov de la Poceaev;
  • Sfântul Cuvios ștefan Savaitul;
  • Sfinții Mucenici African, Terentie, Maxim, Pompie și alți treizeci și șase; Sfântul Ierarh Firmilian, episcopul Cezareei Capadociei și Melhion, dascălul și preotul Antiohiei;
  • Sfântul Mucenic Chiriac și Ana, mama Sfântului Chiriac; 
  • Sfânta Fevronia, fiica împăratului Heraclie; 
  • Sfântul Sfințit Atanasie, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Cuvios Teofil cel Nebun pentru Hristos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net