Calendar ortodox 2022, 3 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul

Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul este prăznuit la data de 3 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 3 octombrie. 

Sfântul Mucenic Dionisie Areopagitul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Dionisie Areopagitul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 3 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul

Sfântul Dionisie s-a născut la Atena, în familie de seamă, și a urmat la școlile cele bune filosofia și toate științele păgâne. Când Domnul nostru era răstignit și întuneric s-a făcut pe pământ Dionisie, aflat la Geliopolis a spus: “Sau Dumnezeu Ziditorul întregii lumi pătimește sau lumea aceasta văzută se sfârșește”.

S-a întors la Atena, s-a căsătorit cu Damaris și este ales membru al Aeropagului datorită înțelepciunii sale. Aflăm din Faptele Apostolilor că atunci când Sfântul Apostol Pavel a vorbit în Aeropag despre templul Dumnezeului necunoscut și despre Răstignirea și Învierea lui Hristos dar mai ales despre învierea cea de obște, atenienii au părăsit întrunirea cu excepția lui Dionisie și alți câțiva.

Dionisie a învățat de la Pavel secretele credinței în Dumnezeu și în anul 51 s-a botezat împreună cu toată familia sa, el devenind al doilea episcop al Atenei. Dionisie Aeropagitul l-a urmat pe Sfântul Pavel la Ierusalim unde a cunoscut-o pe Maica Domnului și a fost de față și la înmormântarea ei. După ce Sfântul Apostol Pavel a suferit moartea martirică Dionisie a plecat spre Falia împreună cu prezbiterul Rustic și diaconul Elefterie propovăduind Evanghelia și aducând mulți păgâni la dreapta credință.

În timpul împăratului Domițian cei trei au fost prinși și torturați pentru credința lor și apoi decapitați. Se spune că Sfântul Dionisie a mers cu capul său în mâini până la creștina Catulei pe care i l-a înmânat pentru a fi îngropat cu cinste alături de trupul său. 

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul

 Glasul al 4-lea

Bunătate învățându-te și îmbărbătându-te întru toate, îmbrăcându-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; și credința păzind, calea întocmai ai săvârșit, Sfințite Mucenice Dionisie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul

 Glasul 1 

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Prin ușile cerurilor trecând cu Duhul, ca un ucenic al Apostolului celui ce a ajuns până la al treilea cer, Sfinte Sfințite Dionisie, te-ai îmbogățit cu toată cunoștința celor negrăite și ai luminat pe cei ce ședeau mai înainte în întunericul necunoștinței. Pentru acesta strigăm: bucură-te părinte a toată lumea.

 La 3 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Rustic și Elefterie, ucenicii Sfantului Dionisie Areopagitul; 
  • Sfântul Mucenic Teoctist; 
  • Sfântul Mucenic Dionisie și cei opt mucenici împreună cu dânsul; 
  • Sfântul Mucenic Teaghen; 
  • Sfântul Mucenic Teotechi; 
  • Sfântul Cuvios Ioan Hozevitul, episcopul Cezareii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net