Calendar ortodox 2023, 10 mai. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Simon Zilotul

Sfântul Apostol Simon Zilotul este  prăznuit la data de 10 mai în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Simon Zilotul este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 10 mai.

Sfântul Apostol Simon Zilotul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Apostol Simon Zilotul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 10 mai. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Simon Zilotul

Sfântul Apostol Simon Zilotul era din Cana Galileii, prieten cu familia Mariei și a lui Iisus. Așa au ajuns ei la nunta din Cana unde Fiul lui Dumnezeu și-a început activitatea de profet-făcători de minuni.

Acolo, când vinul s-a terminat, Iisus a transformat apa într-un vin mai bun decât cel pe care–l avuseseră nuntașii până atunci la masă. Astfel, mirele Simon a fost martor de primă mână al celei dintâi minuni făptuită de Mântuitorul. Acesta a lăsat tot și i-a urmat lui Hristos devenind unul din cei doisprezece apostoli, și care și-a dobândit numele de “zilotul” care se traduce prin “cel plin de râvnă”. Mireasa lui a lăsat și ea cele lumești devenind Mireasă celui fără de moarte.

După Cincizecime, când Duhul Sfânt s-a pogorât peste ei sub formă de limbi de foc, Simon a luat calea Africii unde a propovăduit cu râvnă și a pătimit pentru Hristos. A sfârșit pătimind pe cruce, la fel ca Hristos, răstignit de păgânii din Britania  unde pe mulți i-a luminat cu lumina sfintei Evanghelii.

Troparul Sfântului Apostol Simon Zilotul

Glasul al 3-lea 

Apostole sfinte Simone, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Simon Zilotul

Glasul al 2-lea 

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Pe cel ce cu tărie a pus învățăturile înțelepciunii în sufletele binecredincioșilor, cu laudă să fericim toți pe Simon de Dumnezeu grăitorul, că înaintea scaunului slavei acum stă, și cu cei fără de trupuri se veselește, rugându-se neîncetat pentru noi toți.

La 10 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Alfiu, Filadelf și Ciprian;
  • Sfântul Isihie Mărturisitorul;
  • Sfântul Cuvios Lavrentie.
image
image
image
image
image
image
ryanair foto shutterstock
urs freepik jpg
DJ Lalla Laura Rosca Sursa Facebook LR jpg
1 fobie jpg jpeg
picioare femeie pexels jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (6) jpg
avion wizz air pe aeroportul suceava FOTO 7iasi ro jpeg
image
actualitate.net