Calendar ortodox 2023, 19 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Dorimedont și cei împreună cu dânsul

Sfântul Mucenic Dorimedont și cei împreună cu dânsul sunt prăznuiți la data de 19 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Dorimedont și cei împreună cu dânsul sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 19 septembrie. 

Sf Savatie, Trofim și Dorimedont (foto: doxologia.ro)
Sf Savatie, Trofim și Dorimedont (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 19 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Dorimedont și cei împreună cu dânsul

Sfântul Dorimedont era consilier de seamă în Cetatea Antiohia Pisidiei în timpul când împărat al imperiului era răucredinciosul Probus (276-282). Dorimedont îl vizita pe Sfântul Trofim care fusese închis împreună cu Savatie în închisoarea cetății Dinadelor din Frigia. 

Sfântul Dorimedont venea mereu când Sfântul Trofim era torturat zi de zi de către Dionisie nemilosul și îndrăcitul guvernator al orașului și îl spăla, îi ștergea rănile și i le lega având grijă de el. Dorimedont a mărturistit cu tărie credința în Hristos cu ocazia unui praznic păgân când toți oficialii au fost invitați să aducă jertfă. 

Atunci a fost dus la judecată și torturat cu cruzime. L-au jupuit de piele, i-au scos dinții și ochii și împreună cu sfântul Trofim au fost aruncați fiarelor sălbatice, dar care, cu toate că erau înfometate înadins, nu s-au atins de ei. 

Vâzând acest lucru guvernatorul Perenie Dionisie a ordonat să li se taie capetele lor adăugânduli-se și Savatie. Astfel au fost martirizați în anul Domnului 277. 

Troparul Sfinților Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont

 Glasul al 8-lea

Dumnezeu Cel Lăudat în Treime a preamărit treimea mucenicilor; pe Sfântul Trofim, pe Sfântul Savatie și pe Sfântul Dorimedont; căci, întru Dânsul crezând, au surpat pe vrăjmașul. Prin rugăciunile lor, Hristoase Dumnezeule, miluiește-ne pe noi.

Condacul Sfinților Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont

 Glasul al 8-lea 

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca unul ce ești întărire nevoitorilor și reazem al dreptei credințe, Biserica cinstește și laudă nevoința ta cea luminată, pururea pomenite, pătimitorule, viteazule Mărite Mucenice Trofim. Împreună cu cei ce s-au nevoit cu tine, fericite, cere milostivire pentru cei ce te laudă pe tine, ca unul ce ești nebiruit.

La 19 septembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Ianuarie, episcop de Benevent;
  • Sfântul Ierarh Teodor;
  • Sfinții Cuvioși Teodor, David și Constantin;
  • Sfânta Muceniță Suzana.
image
image
image
image
image
image
ryanair foto shutterstock
urs freepik jpg
DJ Lalla Laura Rosca Sursa Facebook LR jpg
1 fobie jpg jpeg
picioare femeie pexels jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (6) jpg
avion wizz air pe aeroportul suceava FOTO 7iasi ro jpeg
image
actualitate.net