Calendar ortodox 2023, 8 septembrie. Sărbătoarea zilei. Nașterea Maicii Domnului

Nașterea Maicii Domnului este prăznuită la data de 8 septembrie în calendarul ortodox. Nașterea Maicii Domnului este sărbătoarea zilei cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 8 septembrie. 

Nașterea Maicii Domnului (foto: doxologia.ro)
Nașterea Maicii Domnului (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 8 septembrie. Sărbătoarea zilei. Nașterea Maicii Domnului

Maica Domnului, pururea Fecioară Maria, ocupă cel mai de seamă loc în tradiția liturgică a bisericii ortodoxe, datorită recunoașterii rolului însemnat pe care îl are în iconomia mântuirii noastre. 

Ea a venit în lume ca o minune din părinți bătrâni, după tată, Ioachim se trăgea din seminția împărătească a lui David, iar după mamă, Ana, din seminția arhierească a lui Aaron. Pentru că ajunseseră la bătrânețe fără ca Dumnezeu să-i binecuvânteze cu copii, sfinții părinți Ioachim și Ana se rugau la Tatăl cel ceresc să le ierte păcatele ducând o viață curată și cinstită plăcută lui Dumnezeu. 

Dar planul lui Dumnezeu era altul decât al oamenilor iar cei doi nu au primit în dar orice copil, ci pe însuși vasul cel ales în care se va întrupa Dumnezeu fiul pentru a își lua asupra lui firea omenească și a devenit exact ca un om excepție fiind lipsa lui de păcat. 

Când se rugau ei fierbinte la Dumnezeu pentru a le auzi și a se milostivi în a le curma suferința a trimis pe Arhanghelul Gavriil ca să le ducă vestea nașterii fiicei lor, Maria, drept consecință a rugăciunii lor și a milostivirii lui Dumnezeu. 

Maica Domnului s-a născut în Nazaret și a fost crescută de părinții ei până când a făcut vârsta de a o închina Templului, unde ea a fost hrănită de în Sfânta Sfintelor de același Arhanghel Gavriil, cel care-i va duce și vestea cea Bună, aceea a întrupării în ea a Mântuitorului acestei lumi. 

Tropar la Praznicul Nașterii Maicii Domnului

Glasul al 4-lea

Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea; că din tine a Răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru. și dezlegând blestemul, a dat binecuvântare; și stricând moartea, ne-a dăruit nouă viață veșnică.

Condac la Praznicul Nașterii Maicii Domnului

Glasul al 4-lea

Sfinții Ioachim și Ana din defăimarea nenașterii de fii, iar Adam și Eva din stricăciunea morții au scăpat, Preacurată, prin Sfântă nașterea ta. Aceasta o prăznuiește și poporul tău, de vina greșelilor mântuindu-se, când striga către tine: cea stearpă naște pe Născătoarea de Dumnezeu și Hrănitoarea vieții noastre.

La 8 septembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții frați după trup Ruf și Rufian;
  • Sfântul Sever;
  • Sfântul Artemidor;
  • Sfântul nou Mucenic Atanasie.
image
image
image
image
image
image
image png
Pensii 2022  Vesti bune pentru pensionarii din Romania cat vor creste pensiile de la 1 ianuarie webp
mancare ingrasat Paste jpeg
lidia fecioru png
image png
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
pharmacy 218692 1280 jpg
copil bolnav de rujeola pojar foto shutterstock jpg