Calendar ortodox 2023, 25 septembrie. Sfinții zilei. Sfânta Preacuvioasă Eufrosina

Sfânta Preacuvioasă Eufrosina este prăznuită la data de 25 septembrie în calendarul ortodox. Sfânta Preacuvioasă Eufrosina este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 25 septembrie. 

Sfânta Preacuvioasă Eufrosina (foto: doxologia.ro)
Sfânta Preacuvioasă Eufrosina (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 25 septembrie. Sfinții zilei. Sfânta Preacuvioasă Eufrosina

Sfânta Preacuvioasă Eufrosina a fost fiica lui Pafnutie, om puternic, slăvit și credincios, la începutul secolului al 5-lea. A fost crescută în credința creștină și când a ajuns la 18 ani tatăl ei a logodit-o cu un tânăr foarte bogat, deși ea nu era de acord deloc cu această logodnă. 

Pentru a scăpa de însoțirea împotriva dorinței ei, a îmbrăcat haine bărbătești și a plecat de acasă ascunzându-se într-o mănăsire unde le-a spus că este un eunuc al împăratului Teodosie, alegându-și numele de Smarald. Cu ajutorul lui Dumnezeu a fost primită în obștea monahală unde a trăit nevoindu-se cu toți monahii timp de 38 de ani, fără ca cineva să măcar să bănuie că este femeie. Tatăl ei, Pafnutie, a căutat-o pe fiica lui pierdută de-a lungul și de-a latul pământului dar nu a găsit-o și a ajuns și la mănăstirea unde se nevoia Smarald. 

Pafnutie a împărtășit durerea lui starețului care l-a îndrumat la Smarald pentru a găsi mângâiere, credință și nădejde. Eufrosina l-a recunoscut imediat pe tatăl ei, dar Pafnutie nu și-a recunoscut fiica în Smarald. 

Atunci când Eufrosina a simțit că i se apropie sfârșitul, a trimis după tatăl ei descoperindu-i cine este ea și dându-i acestuia pacea pe care o căuta, apoi și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos, mirele ei. Pafnutie, a fost copleșit de bucuria regăsirii fiicei pierdute, a împărțit toată averea pe care o avea săracilor și a intrat el însuși la mănăstire, luând asupra sa nevoințele de bună voie și a primit nu numai chilia și rogojina preacuvioasei ci și râvna și virtutea iubitei lui fiice. 

Ava Pafnutie s-a nevoit 10 ani de zile și apoi s-a alăturat fiicei sale în împărăția lui Dumnezeu.

Troparul Sfintei Cuvioase Eufrosina

 Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Eufrosina

 Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Dorind să câștigi viața cea de sus, desfătarea cea de jos ai părăsit-o de tot și te-ai amestecat între bărbați, Preafrumoasă Eufrosina, ceea ce pentru Mirele tău Hristos ai defăimat pe logodnicul cel vremelnic.

La 25 septembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Serghie de Radonej;
  • Sfântul Mucenic Pafnutie Egipteanul;
  • Sfântul Pafnutie anahoretul;
  • Sfinții Mucenici Pavel și Tatis, cu fiii lor.
image
image
image
image
image
image
bani jpg
iarna in gradina jpg
image png
rujeola jpg
image png
1 mos nicolae legenda jpg jpeg
bicarbonat de sodiu jpg
brad de craciun pom de iarna shutterstock 770602372 jpg