Calendar ortodox 2023, 26 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel este prăznuit la data de 24 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou este între sfinții zile cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 26 iulie.

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 26 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a fost unul dintre cei mai renumiți sihaștrii care s-au nevoit și s-au rugat pe Valea Chiliilor, sau cum este cunoscut astăzi Schitul Negru Vodă. Cuviosul schimonah Ioanichie a  stat o vreme la schit iar mai apoi, din dragoste pentru Hristos s-a închis  într-o peșteră săpată în peretele muntelui unde a stat mai bine de 30 de ani la sfârșitul secolului al 16-lea. 

Ucenicul său îi aducea pâine și apă o dată pe săptămână pe care i-o cobora cu frânghia în gura peșterii, din cauza locului greu accesibil. Din timp în timp, trecea egumenul schitului pentru a-l împărtăși cu sfintele taine. 

Acolo s-a nevoit și s-a rugat cuviosul și primind măsura sfințeniei și-a cunoscut dinainte sfârșitul. și-a pregătit singur mormântul în fundul peșterii pentru odihna ce mare, apoi s-a așezat în mormânt și și-a dat sufletul în mâinile Domnului. Din cuvios a rămas doar amintirea iar peștera s-a uitat din cauza locului abrupt. În anul 1944 egumenul Pimen Bărbieru a coborât la peșteră pe o frânghie și a găsit osemintele întregi așezate în fundul peșterii. 

Erau galbene, răspâdeau mireasmă plăcută și erau acoperite cu o pânză fină de păianjen. Deasupra, stătea scris în piatră “Ioanichie Schimonah, 1638". Din cauza comuniștilor aflați la putere trupul a fost înhumat, pentru a fi dezhumat după 1990 de către de părintele stareț, protosinghelul Modest Ghinea, și puse în raclă la închinat. Sfântul sinod l-a canonizat pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel în anul 2009.

Rugăciune către Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel (Argeș)

Sfinte al lui Dumnezeu, Ioanichie, ne rugăm ție ca cel ce ești mijlocitor înaintea Tatălui Ceresc, să ne întărești în dreapta credință, să fim plini de dragoste față de aproapele, să avem în casele noastre binecuvantarea lui Dumnezeu, spor în cele ale noastre, pace și înțelegere. Ție ne rugăm ca fiii noștri să fie înțelepți, cu dragoste față de părinți, ascultători și sprijin în bătrânețele noastre.

Tu, cel ce ai fost sfătuitor al Domnitorilor Țării Românești, să ne dai sfat și ajutor în vreme de ispită, de necaz și boală.

Așa cum pe alțtii i-ai tămăduit, cu harul ce-l ai de la Dumnezeu, așa tămăduiește-ne și pe noi de neputințe.

În vreme de primejdie ne întărește și ne apără.

Tu, cel ce ai cinstit pe Maica Domnului, apară dimpreună cu Dânsa și casele, familiile, rudeniile, prietenii și cunoscuții noștri.

Minunile tale să le arăți și peste noi așa cum ai făcut de veacuri cu cei ce s-au rugat ție.

Ne încredem în ajutorul tău și-ți cerem să fii mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru ca cererile noastre să-și afle răspunsul.

Sfinte Ioanichie, roagă-te pentru noi. Amin!

La 26 iulie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Paraschevi din Roma;
  • Sfinta Cuvioasă Muceniță Oreozila;
  • Sfântul Cuvios Ignatie Stironitul;
  • Sfântul Mucenic Apion;
  • Sfântul Moise Ungurul;
  • Sfântul Iacob din Alaska;
  • Sfânta Muceniță Ierusalima.
image
image
image
image
image
image
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 29 noiembrie sfantul mucenic paramon png
Prințul Albert și Prințesa Charlene la bal (7) jpg
supermarket jpg
catalin chereches  1280x720 jpg
incendiu  jpg
Printesa Latifa jpeg
Teatru