Calendar ortodox 2023, 27 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon este prăznuit la data de 27 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Pantelimon este între sfinții zile cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 27 iulie.

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 27 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a trăit, a pătimit și a fost omorât în timpul domniei împăratului Maximian cumplitul chinuitor de creștini. S-a născut din tată păgân și mamă creștină. La naștere a primit numele Pantoleon adică “cu totul leu” dar până la urmă a fost schimbat în Pantelimon, adică “întru tot milostiv” pentru că s-a arătat a fi smerit și plin de milă pentru cei sărmani și aflați în nevoie. 

Pe cei săraci îi și miluia după ce îi vindeca fără să le ceară plată și a împărțit cu dărnicie avera părintească celor care aveau nevoie de ceva. Mama lui, Evula, l-a crescut în dreapta credință dar a murit tânără lăsându-l în urmă copil. A mers la școală pentru a învăța filosofia și medicina, ucenic la un doctor numit Eufrosin, apreciat și slăvit tămăduitor în vremea sa. Eufrosin îl lua pe Pantelimon cu el deseori în palatele imperiale și însuși Maximian sau soția lui apelau la serviciile lui atunci când sufereau de boală. 

Adevărul despre vindecare îl învață însă de la preotul Ermoloae și plecând de la el după o seară de cateheză este chemat lângă un copil mușcat de viperă. Amintindu-și de cele ce l-a învățat bătrânul preot îl vindecă pe copil rugându-se la Hristos. S-a întors la preot cerându-i să fie botezat. Acesta l-a catehizat și l-a botezat în numele Sfintei Treimi schimbându-i numele în Pantelimon. Acum tânărul medic era împreună cu tatăl său Evstorghie când un orb a cerut vindecare, iar tânărul l-a vindecat cu numele lui Iisus Hristos, iar tatăl său a fost martor și a crezut. Pantelimon cobora în temnițele care gemeau de creștini și le oferea tămăduire trupească și spirituală. Clevetitorii au aflat și i-au dat de veste împăratului cu gândul să-i facă rău. 

Împăratul l-a cercetat pe orbul vindecat și l-a chemat pe Pantelimon la împărat. Acolo sfântul a vindecat un slăbănog chiar sub ochii păgânilor chiar dacă aceștia își încercaseră zadarnic priceperea.  Nu le-a convenit ceea ce au văzut cu ochii lor și l-au acuzat de vrăjitorie și l-au supus la tot felul de chinuri. Dar tortura nu avea putere asupra lui iar fiarele sălbatice au refuzat să îl atingă. Au poruncit să fie ucis cu sabia și când l-au dus la execuție și l-au lovit sabia s-a îndoit de gâtul său de parcă ar fi fost de piatră pentru că nu își terminase rugăciunile. 

Atunci chiar și călăii au crezut că Hristos este Dumnezeu dar sfântul Pantelimon le-a cerut să ducă la bun sfârșit porunca împărătească, iar când au lovit a doua oară, din trupul sfântului a curs lapte în loc de sânge.

Troparul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon

Glasul al 3-lea

Purtătorule de chinuri, Sfinte și Tămăduitorule Pantelimon, roagă pe Milostivul Dumnezeu să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon

Glasul al 5-lea

Următor fiind Celui Milostiv și dar de tămăduiri de la Dânsul luând, purtătorule de chinuri și mucenice al lui Hristos Dumnezeu, cu rugăciunile tale bolile noastre cele sufletești vindecă-le, gonind pururea smintelile luptătorului, de la cei care strigă cu credință: mântuiește-ne pe noi, Doamne.

La 27 iulie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Orbul care a fost tămăduit de Sfântul Pantelimon;
  • Sfânta Cuvioasă Antuza;
  • O sută cincizeci și trei de sfinți mucenici care au murit în Marea Traciei;
  • Sfântului Cuvios Manuel;
  • Sfântul Clement de Ohrida;
  • Sfântul Mucenic Hristodul din Casandra.
image
image
image
image
image
image
mircea tatu fermier panouri solare (3) png
FotoJet (19) jpg
snow 1281636 1280 jpg
gunoi freepik jpg
profesor scoala jpg
regina maxima profimedia jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (17) jpg