Calendar ortodox 2023, 4 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare este prăznuit la data de 4 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 4 noiembrie. 

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare
Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare

Calendar ortodox 2023, 4 noiembrie. Pomenirea Sfântului Ioanichie cel Mare de la Muntele Olimp

Sfântul Ioanichie s-a născut în Bitinia din părinți credincioși, a mers l-a școală a învățat carte și a căutat poruncile lui Dumnezeu. S-a ocupat cu păscutul vitelor din satul său și se ruga și când mergea și când stătea, turma o însemna cu semnul crucii și rămâneau vitele împreună, nici una nu se rătăcea, nici nu era omorâtă de fiarele sălbatice și nici de tâlhari nu era furată.

S-a îndeletnicit cu păstoritul până la 24 de ani când împăratul eretic Leon Isaurul, cel care a ura icoanele în Imperiul bizantin, a început să strângă armată din toată țara. Așa a ajuns militar sfântul Ioanichie și îi dădea ascultare împăratului eretic. El era în continuare un credincios cu frică de Dumnezeu dar erezia îl împiedica să vadă dreapta credință. Într-o zi a trecut cu oștile pe lângă un călugăr acesta i-a zis "O, fiule Ioanichie, daca te numești creștin, pentru ce treci cu vederea icoana lui Hristos? Zadarnice sunt toate ostenelile faptelor tale celor bune, dacă nu ai credința cea dreaptă!"

Ioanichie și-a dat seama că Duhul Sfânt vorbește în gura călugărului așa că a căzut la pământ și și-a cerut iertare. De atunci a început să cinstească icoanele, ce poartă chipul sfinților lui Dumnezeu. Bulgarii s-au revoltat împotriva imperiului și împăratul a pornit cu oastea împotriva lor. Ioanichie a făcut numai fapte de vitejie și s-a umplut de glorie, l-a doborât chiar pe cel mai puternic bulgar și a salvat chiar boieri de rang înalt când aceștia căzuseră în robie. Împăratul Leon a fost impresionat de vitejia sa și chiar l-a trecut în cartea eroilor. 

După ce a trecut războiul Sfântul Ianachie s-a întors în locurile de unde era el, a îmbrăcat rasa monahală, a făptuit multe minuni, s-a nevoit în pustie. Cu rugăciune scotea demoni din oameni și pe mulți îi vindeca de neputințe. 

Atunci când a murit Sfântul Ioanichie toți cei care se aflau pe muntele Olimp au văzut un stâlp de foc înălțându-se spre cer și îngerii deschizând porțile Raiului.

Troparul Sfântului Cuvios Ioanichie cel Mare

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioanichie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Ioanichie cel Mare

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Stea prealuminoasă te-ai arătat pe pământ luminând în lume, pe cei ce sunt în negura patimilor strălucindu-i și doctor de mare ajutor fiind celor bolnavi; ci, ca cel ce ai luat har de tămăduiri, celor ce te rugăm pe tine dă-ne toată vindecarea, ca să strigăm: bucură-te, Părinte Ioanichie.

La 4 noiembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Nicandru, episcopul Mirelor și Ermeu, preotul;
  • Sfântul Mucenic Porfirie;
  • Plângerea prorocului Ieremia pentru Ierusalim și pentru robirea lui;
  • Sfântul împărat Ioan Duca Vatatis

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net