Calendar ortodox 2023, 6 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Toma

Sfântul Apostol Toma este prăznuit la data de 6 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Toma este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 6 octombrie. 

Sfântul Apostol Toma. Icoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântul Apostol Toma. Icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2023, 6 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Toma

Sfântul Apostol Toma supranumit Geamănul a fost unul din cei 12 ucenici aleși de Hristos și era Galilean, probabil pescar. Când iudeii îl amenințau pe Hristos cu moartea când acesta dorea să meargă în Betania pentru a-l învia pe Lazăr, Toma a fost cel care a spus “să mergem și să murim cu El” (Ioan 11:16). 

Tot Toma a fost cel care la Cina cea de taină Hristos a spus “și unde mă duc Eu, voi știți și calea” a îndrăznit și i-a spus lui Hristos: “Doamne, nu știm unde te duci, cum putem știi calea?” iar răspunsul este întreaga învățătură creștină: “Eu sunt Calea, Adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl meu decât prin mine” (Ioan 14:4-6). 

Când Toma, nefiind prezent la prima arătare a lui Iisus ucenicilor săi, s-a îndoit că acesta ar fi înviat cu adevărat, când Iisus li s-a arătat a doua oară i-a spus lui Toma: “Adu degetul tău încoace și vezi mâinile mele și adu mâna ta ș o pune în coasta Mea și nu fi necredincios ci credincios”. După Cincizecime când Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Apostolilor și a lumii întregi, lui Toma i-au ieșit sorții să propovăduiască Evanghelia la marginile lumii antice, în India, unde a încreștinat mulți păgâni bogați și săraci, a hirotonit preoți și episcopi. 

Pentru că a creștinat-o pe Terțiana, soția prințului Mazdai acesta a l-a condamnat pe Toma la moarte și cinci soldați l-au străpuns cu sulițele. Trupul său a fost adus la Edesa în jurul anului 167. 

Troparul Sfântului Apostol Toma

 Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Toma, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Toma

 Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

De harul înțelepciunii plin fiind Apostolul lui Hristos și adevărată slugă întru pocăință, a grăit: Tu ești Dumnezeul meu și Domnul.

 La 6 octombrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Erotiida;
  • Sfântul Mucenic Macarie din Chios.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
mancare de tip fast food jpg
cutremur in romania jpg
Ozempic jpg
costel constantin a murit jpg
celulita jpg
front bloc jpg
12017640 525980050886004 8476851395779044594 o jpg
drugtest rezultat pozitiv   foto ipj olt jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net