Calendar ortodox 2023, 7 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Serghie și Vah

Sfinții Mucenici Serghie și Vah sunt prăznuiți la data de 7 octombrie în calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Serghie și Vah sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 7 octombrie. 

Sfinții Mucenici Serghie și Vah (foto: doxologia.ro)
Sfinții Mucenici Serghie și Vah (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 7 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Serghie și Vah

Sfinții Mucenici Serghie și Vah au fost senatori ai Imperiului roman și erau prețuiți de împăratul Maximian (286-305) pentru curajul, înțelepciunea și devotamentul de care dădeau dovadă. 

Deși tăinuiau că sunt creștini împăratul a prins de veste și i-a invitat să aducă jertfă în timpul unei ceremonii păgânești. Când aceștia au refuzat, împăratul, plin de furie, le-a smuls însemnele militare a pus să fie dezbrăcați și îmbrăcați în haine muierești, după care i-a pus în lanțuri și i-a plimbat prin oraș pentru a fi batjocoriți. După câteva zile i-a trimis legați la Antioh guvernator în estul imperiului. 

Acesta pentru că le era dator, i-a implorat să abjure de la credința creștină ca să nu fie nevoit să-i tortureze dar refuzul primit l-a mâniat foarte. Sfântul mucenic Vah a fost bătut cumplit până când tot trupul i-a fost zdrobit în totalitate iar sufletul său a fost luat de îngeri și dus înaintea Domnului, iar trupul a fost aruncat la gunoi pentru a fi mâncat de câini. 

Câțiva creștini evlavioși l-au recuperat însă și l-au înmormântat cu cinstea cuvenită. Sfântul Serghie a fost încălțat cu sandale de fier ce aveau cuie pe talpa și obligat să meargă pe jos până în Mesopotamia. Acolo, în cetatea Rosapha, i-a fost tăiat capul în anul 303. 

Sfinții Mucenici Serghie și Vah au fost ocrotitori ai armatei bizantine alături de Sfinții Teodor Tiron, Teodor Stratilat, Dimitrie, Gheorghe și Procopie.

Troparul Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah

 Glasul al 3-lea

Pe cei ce după fire nu au fost frați de trup, pe aceștia Darul Cel Dumnezeiesc a cugeta frățește până la sânge i-a făcut, pe Sfinții Mucenici Serghie și pe Vah, cinstită și credincioasă pereche. Fără de arme și fără de haine în locul nevoinței pe vrăjmașul au înfruntat, rugându-se neîncetat pentru sufletele noastre.

Condacul Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah

 Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Mintea asupra vrăjmașilor bărbătește v-ați într-armat, surpând toată înșelăciunea lor; și biruință de sus luând, mucenici prealăudați, cu un cuget strigați: bine și frumos este a fi împreună cu Hristos.

 La 7 octombrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Iulian, preotul, și Chesarie, diaconul;
  • Sfântul Leontie, consulul;
  • Sfinții Mucenici Eusebiu, preotul, și Felix;
  • 99 de cuvioși părinți care s-au nevoit în Insula Creta;
  • Sfântul Mucenic Polihronie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
costel constantin a murit jpg
celulita jpg
front bloc jpg
12017640 525980050886004 8476851395779044594 o jpg
drugtest rezultat pozitiv   foto ipj olt jpeg
1 numerologie jpg jpeg
tren cfr gara jpg
pensie jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net