Calendar ortodox 2023, 8 octombrie. Sfinții zilei. Sfânta Cuvioasă Pelaghia

Sfânta Cuvioasă Pelaghia este prăznuită la data de 8 octombrie în calendarul ortodox. Sfânta Cuvioasă Pelaghia sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 8 octombrie.

Sfânta Cuvioasă Pelaghia (foto: doxologia.ro)
Sfânta Cuvioasă Pelaghia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 8 octombrie. Sfinții zilei. Sfânta Cuvioasă Pelaghia

Sfânta Cuvioasă Pelaghia s-a născut într-o familie de păgâni și a primit numele de Margareta. Ea a ajuns să fie cunoscută pentru frumusețea ei neasemuită, pentru averea ei dar mai ales pentru viața desfrânată pe care o ducea. 

Când sfântul Sinod s-a ținut în Antiohia, Sfântul Non episcopul Edesei ținea o cuvântare pe scările de la intrarea bisericii Sfântului Iulian Martirul. Prin fața bisericii a trecut Margareta cu alaiul ei, îmbrăcată provocator ca o curtezană, și episcopii au întors capetele jenați doar sfântul Non a urmărit-o cu privirea  până ce a ieșit din raza lui vizuală apoi i-a întrebat pe episcopi: “Nu v-a plăcut frumusețea acelei femei?” Episcopii au tăcut încurcați de întrebare dar Sfântul Non a continuat: “Cred că Dumnezeu ne-a trimis-o să ne dea o lecție. Ea se străduiește atât de mult ca să se păstreze frumoasă iar noi ne străduim prea puțin în a ne îngriji de episcopiile noastre și chiar de propriile noastre suflete”. 

După câteva zile, la aceeași biserică, Margareta a auzit predica sfântului Non despre înfricoșata judecată a lui Dumnezeu și despre pedeapsa celor păcătoși. Cuvintele au lovit-o exact unde o durea mai tare și în acel moment s-a căit de toate păcatele ei și căzând înaintea sfântului a cerut botezul. Ea a primit la botez numele de Pelaghia, și-a dăruit toată averea bisericii spre a fi împărțită săracilor, s-a îmbrăcat în haine bărbătești și a părăsit orașul. 

A mers la Ierusalim, a găsit o peșteră în Muntele Măslinilor, a trăit ca un sihastru, fiind cunoscută și cinstită ca Pelaghie  “călugărul fără barbă”. După încă vreo trei ani a trecut pe acolo Iacob, diacon al sfântului Non și a ajuns la chilia ei chiar când Pelaghia trecea la cele veșnice, și când s-a descoperit că era femeie. Sfânta Pelaghia a adormit în pace în anul 461. 

Troparul Sfintei Cuvioase Pelaghia

 Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Pelaghia, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Pelaghia

 Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Trupul tău cu posturi topindu-ți, cu rugăciuni neadormite pe Ziditorul ai rugat, ca să iei iertare desăvârșită pentru faptele tale; și ai și luat cu adevărat, cuvioasă, alergând pe calea pocăinței.

 La 7 octombrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Mucenic Ignatie;
  • Sfânta Cuvioasă Taisia;
  • Cuviosul Nou Mucenic Ignatie Athonitul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Peștele este vedeta mesei jpeg
image
image
image
image
image
image
statui insula pastelui shutterstock 171875450 jpg
legs 1867769 1280 jpg
Raceala la pisici pisica cu labuta pe fata 768x512 webp
pyramids 2159286 1280 jpg
urs oreo furat dulciuri jpg
aeronava animawings jpeg
pestera vantului jpg
supermarket 949913 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net