Calendar ortodox 2023, 9 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu

Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu este prăznuit la data de 9 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 9 octombrie. 

Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu (foto: doxologia.ro)
Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 9 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu

Sfântul Apostol Iacov a fost unul din cei 12 ucenici ai lui Hristos, martor al minunilor înfăptuite de acesta și ascultător al vorbelor Mântuitorului. El a fost fratele vameșului și evanghelistului Matei, amândoi copii ai lui Afeu. 

A fost ales de Iisus ca ucenic și propovăduitor al Evangheliei fiind de față al Cincizecime când Duhul Sfânt s-a pogorât în limbi de foc asupra ucenicilor și a propovăduit ce a trăit și a văzut, patimile, învierea și înălțarea Lui Iisus Hristos. 

Sorții iau căzut să predice Sfânta Evanghelie la Eleutheropolis și împrejurimi și în tot Egiptul. Pe unde a mers a trecut prin mari încercări dar Dumnezeu a făcut prin el minuni multe și pe mulți i-a convins de adevărul spuselor sale, a convertit foarte mulți păgâni la creștinism, a ridicat biserici și a hirotonit preoți și episcopi.

 Sfântul Apostol Iacov a suferit moarte martirică în orașul egiptean Ostracina, fiind crucificat de către închinătorii la idoli.

Troparul Sfântului Apostol Iacob al lui Alfeu

 Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Iacob, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Iacob al lui Alfeu

 Glasul al 2-lea 

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Ca pe un Luceafăr, ce luminează toată făptura, pe însuși văzătorul lui Hristos și de Dumnezeu grăitorul, Apostolul Iacob, cu cântări să-l lăudăm, cinstind astăzi prăznuirea lui; că se roagă pururea pentru noi toți.

Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Cel ce vânător păgânilor preaminunat s-a arătat și între ucenici preacinstit și cu Apostolii împreună locuitor, Sfinte Apostole Iacob, lumii bogăție de tămăduiri izvorăște și apără de primejdii pe cei ce-L laudă. Pentru aceasta cu un glas strigăm către dânsul: miluiește pe toți cu rugăciunile tale, Apostole!

 La 9 octombrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Cuvioși Andronic și Atanasia, soția lui;
  • Dreptul Avraam și nepotul său, Lot;
  • Sfânta Muceniță Poplia;
  • Sfântul Cuvios Petru;
  • Sfântul Mucenic Ignatie Athonitul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Orasul Vilnius FOTO getyourguide.com
image
image
image
image
image
image
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net